Societat

Tres ferits en un assalt d’un grup de 34 grafiters al metro

Els vàndals van aturar, amb el fre d’emergència, un comboi amb passatge de l’L4 de matinada per poder-hi pintar

Una de les víctimes és una dona embarassada a qui van ruixar amb esprai

El metro de Barcelona va viure ahir el que possiblement ha estat un dels episodis més greus de la problemàtica, a l’alça, de vandalisme que arrossega des de fa anys. Un grup de fins a 34 grafiters va irrompre, de matinada, en un tren de la línia 4 que estava en servei. Després d’intentar pintar-lo, es van encarar amb els passatgers i, de resultes d’això, tres persones, una d’elles una dona embarassada, van resultar ferides. Tant l’empresa operadora, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), com les víctimes ja han manifestat la seva voluntat explícita de presentar denúncia.

L’incident va passar a les 3,48 h, quan els assaltants van entrar en un comboi que estava aturat a l’estació de Maragall. Tant des de TMB com del seu comitè d’empresa ja fa temps que alerten que aquestes cèl·lules actuen cada cop de manera més planificada i sofisticada, amb un coneixement mil·limètric dels punts cecs del suburbà –aquells on no hi ha càmeres, per exemple– per on és més fàcil colar-se. I, si cal, utilitzen eines professionals, com ara radials per sortejar el que calgui. Els assaltants, ja dins d’un dels vagons, van accionar el fre d’emergència per inutilitzar el tren i poder tenir temps de decorar-lo. Això va provocar la reacció de queixa dels usuaris que eren dins, la qual cosa va generar una petita trifulga. Com a resultat, una dona que estava en cinta va ser ruixada amb un espai d’autodefensa pels vàndals i dos passatgers més, dos homes de 23 i 29 anys, van ser sacsejats i van resultar amb ferides, principalment contusions, que no van revestir gravetat.

Segons va explicar ahir TMB, els grafiters van fugir pels vestíbuls de les línies 4 i 5, tot i que un d’ells va poder ser enxampat pel personal de seguretat del suburbà i posat a disposició dels Mossos. A més d’esprais, se li va comissar una càmera tipus Go-Pro amb la qual havia gravat tot l’ocorregut –és més que freqüent que aquests grups facin proselitisme de les seves gestes a les xarxes socials– i que s’espera que pugui aportar material valuós de cara a la investigació.

Des dels representants de la plantilla de TMB es va insistir ahir en el missatge que plou sobre mullat, i que aquesta mena d’episodis no només fa temps que han deixat de ser aïllats –la setmana passada mateix, un grup també molt nombrós va intentar irrompre a la parada de Trinitat Nova– , sinó que cada cop són més greus. “Ara ja s’encaren amb els usuaris”, alerta el president del comitè, Aitor Garcia, que explica que fa un mes van mantenir una trobada amb els Mossos per analitzar la situació “i van quedar impactats de veure la manera com actuen aquesta gent”. Demà treballadors i empresa es veuen per parlar-ne.

LA FRASE

Des de fa temps, les accions d’aquests grups són cada cop més greus. I ara ja s’encaren als usuaris
Aitor Garcia
president del comitè d’empresa de tmb

Un 30% més d’incursions aquest any

Les xifres són un indicador tan fred com nítid que demostra la magnitud del problema del vandalisme provocat pels grafiters. Dels 531 episodis que es van comptabilitzar al metro de Barcelona el 2017, en els set primers mesos d’aquest any ja s’havia arribat a 343.

Si la tendència continua igual, l’increment a finals d’any se situarà al voltant del 30%. Però no és, únicament, que aquests grups actuïn més, que ho fan, sinó que cada cop ho fan més amb el servei en funcionament. És a dir, amb passatgers dins el metro. El nombre d’incursions d’aquestes característiques s’ha multiplicat per cinc aquest 2018. En aquest context, i amb l’agreujant de l’atac d’ahir, TMB va tornar a demanar més fermesa, sobretot judicial, per fer front al fenomen. Una de les seves demandes és que aquestes accions siguin perseguides com un delicte –danys– i no només com una falta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.