Societat

Planificant les estratègies metropolitanes del futur

L’AMB vol aprofundir en la reflexió estratègica de les accions que emprèn i ho fa amb el DREAM, una eina amb diferents publicacions que marquen el full de ruta de l’entitat

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) té una governança complexa, doncs engloba 36 municipis en una superfície de 636 quilòmetres quadrats. El govern metropolità, en cada mandat de quatre anys, dissenya un pla d’actuació, i tota l’acció o estratègia metropolitana es basa en aquest pla d’actuació.

Des de l’Àrea de Planificació Estratègica de l’AMB es considera però que cal anar més enllà i aprofundir en la reflexió estratègica de les accions metropolitanes, com fer que aquestes siguin efectives i dotar l’ens metropolità d’estratègies que vagin més enllà dels períodes establerts pels mandats.

Es vol dur a terme una reflexió estratègica metropolitana, i per a aconseguir-ho s’ha dissenyat un document marc que rep el nom de el DREAM, un acrònim per “Diagnosi, Reflexió, Estratègia i Accions Metropolitanes”

DREAM, una nova eina

Aquesta nova eina pretén canalitzar i acompanyar els diferents serveis de les sis àrees de l’AMB perquè passin del dia a dia a una mirada a més llarg termini en una sèrie de temes per assumir noves polítiques d’actuació que permetin fer el salt d’escala i establir polítiques de futur per tal de donar resposta a les necessitats dels ciutadans.

Cada equip que faci el diagnostic haurà de fer-ho amb una mateixa estructura. I per donar el marc d’aquesta estructura s’ha dissenyat el concepte “planificació estratègica resilient”, explica el director de l’Àrea de Planificació Estratègica de l’AMB, Francesc Magrinyà, que defineix la resiliència com “la capacitat de no perdre identitat en època de canvis i riscos que poden afectar a l’entorn metropolità”.

“Per a nosaltres”, explica Magrinyà, és molt important establir aquests riscos perquè, en fer-ho, els polítics poden reaccionar ja que seran ells els que decidiran a què li donen prioritat. De fet, la manera de fer una planificació estratègica resilient és enfrontar-nos als riscos i veure si hem planificat la resposta”, explica Magrinyà.

Una anàlisi DAFO de l’AMB, és a dir, l’anàlisi de les febleses, fortaleses, amenaces i oportunitats de l’entitat,, ha permès delimitar a quins tipus de riscos ha de fer front l’àrea metropolitana de Barcelona i com aquests riscos poden marcar les estratègies que cal endegar.

Anàlisi de riscos

Entre els diferents riscos identificats hi ha els que estan relacionats amb l’àmbit social, com ara la manca de formació, molt relacionada amb l’índex d’atur. D’altra banda, hi ha l’àmbit econòmic, en el que es detecten les dificultats de crear clústers que posicionin l’àrea dins l’economia globalitzada.

També hi ha els riscos que generen impacte sobre la salut, els relacionats amb l’efecte del ’peak oil’ i l’impacte en el preu de l’energia, a més dels relacionats amb la lluita contra el canvi climàtic, que provoca estrès hídric, l’increment de pluges extremes o l’augment del nombre de dies tòrrids al llarg de l’any.

A això cal afegir els riscos de la pèrdua de biodiversitat, els relacionats amb la pèrdua de sobirania alimentària i els vinculats amb la manca de govern i de planificació territorial estratègica.

En aquest marc, en base a aquests vuit grup de riscos establerts que n’abasten cinquanta de més petits, es comprova la planificació de respostes que s’ha previst i es calcula si l’àrea metropolitana, en cada un dels escenaris, està en una etapa només de mitigació, d’adaptació o d’èxit amb les mesures que té disposades per afrontar-los.

La sobirania alimentària o la biomassa

En la col·lecció de llibres que publicarà l’AMB, s’hi podran trobar estratègies que ja s’estan desplegant amb Accions Pilot.. És el cas del de la sobirania alimentària, un concepte que podria desaparèixer dins l’àrea metropolitana si no s’actua amb mesures concretes. Per a lluitar contra aquest risc, a més d’altres accions, l’AMB potencia les activitats productives en els àmbits naturals i agrícoles a l’entorn metropolità de Barcelona, i, al mateix temps impulsa l’agroecologia i promoure el territori i la professió agrícola. Això obre les possibilitat d’oferir als consumidors productes amb el valor afegit de la proximitat, la temporalitat i una relació directa entre productors i consumidors que activi nous tipus de consum.

I en concretar aquesta acció es desemboca en un projecte impulsat per l’AMB, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i la FAPAC per aquest curs en el que una quinzena d’escoles oferiran àpats provinents de circuits curts que es traduiran en l’elaboració de 3.500 menús diaris. ecològics.

L’objectiu de la iniciativa serà la de potenciar l’augment del consum de la producció local del Baix Llobregat als menjadors escolars.

En aquest sentit cal recordar que el 3% dels productes que es consumeixen a l’àrea metropolitana provenen del Parc Agrari del Llobregat. D’aquesta manera, es garantirà que la verdura que s’hi consumeixi sigui de temporada, de producció local i ecològica; que s’elimini la proteïna animal dels primers plats i augmentar el consum progressiu de la proteïna vegetal, entre d’altres.

Un altre dels àmbits en el que ja s’han concretat actuacions s’inclou en la publicació que analitzarà l’Economia Circular. En aquest, entre altres temes, s’explica com l’AMB potencia la instal·lació de calderes de biomassa en diferents municipis metropolitans, els quals aprofiten la neteja de boscos per fer les franges de protecció contra incendis, i converteixen la fusta dels arbres en estella. Aquesta es desa al magatzem i acaba convertida en combustible, cremant a les calderes d’edificis com complexes poliesportius.

Dream: 25 publicacions

Aquesta nova metodologia de l’AMB s’explicarà en un total de 25 publicacions en forma de llibre que es començaran a publicar la tardor de 2018 i seguiran sortint fins al juny de 2019. Les diferent publicacions, algunes de les quals estan encara en procés de redacció , es podran consultar tant en format digital a la web de l’AMB: (http://www.amb.cat/web/amb/govern-metropolita/planificacio-estrategica/estrategia-metropolitana), com en paper. En aquest últim cas, se n’imprimiran 200 exemplars en català i un centenar en castellà i en anglès. El primer volum és el que explica el DREAM, que planteja l’esquema general de la nova metodologia i el seguiran els centrats en l’economia circular, els residus, l’agricultura metropolitana i la transició a la mobilitat sostenible.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El ple de Barcelona aprova dos plans urbanístics per regularitzar les obres de la Sagrada Família

Barcelona
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Tarda de divendres amb domini absolut del sol

Barcelona

Tracten per primer cop a l’Estat una nena amb atròfia muscular espinal infantil abans que en presentés els símptomes

Barcelona

Detingut per atropellar un agent de la Guàrdia Urbana a Tarragona durant la vaga general

Tarragona

Recuperen sis tortugues de terra a Salou que estaven a la venda per Internet

Salou

El CAC denuncia 7 continguts a internet que promouen l’anorèxia i la bulímia

Barcelona

El primer premi de la Loteria, a Sabadell

Barcelona

Desmantellades dues plantacions amb més de 4.000 plantes de marihuana a un polígon industrial de Mataró

Barcelona

Planificació Estratègica: com es pot passar de la reflexió a l’acció

barcelona