Deu anys d’un Gran Recapte cada cop més sostenible
En l’edició d’enguany es posa en marxa un sistema de donacions a través d’internet
Els bancs d’aliments que l’organitzen fan una crida perquè 10.000 voluntaris se sumin als 18.700 actuals
La desena edició del Gran Recapte, que els quatre bancs d’aliments de Catalunya han organitzat per als dies 30 de novembre i 1 de desembre, fa un gir cap a la sostenibilitat i la digitalització. Les 250.000 bosses de plàstic que habitualment s’usen en els punts de recollida se substituiran per 80.000 bosses de tela reutilitzables. Aquest canvi ha estat possible per la col·laboració de la Fundació Endesa.
No és pas l’única novetat, ja que enguany es podran fer donacions per internet a través del Gran Recapte Online. A més de facilitar les donacions, se sumaran les aportacions de les plataformes digitals d’Ulabox, Caprabo, Casa Ametller, Vimet, Condis, Bonpreu Esclat i Dia.
La recollida als mercats i supermercats, però, continuarà sent la base de la recollida d’aliments, i per aquest motiu els organitzadors busquen encara 10.000 voluntaris que se sumin als 18.700 actuals. Segons va explicar ahir la presidenta del Banc dels Aliments de Barcelona, Roser Brutau, les inscripcions continuen obertes perquè cal reforçar alguns districtes de Barcelona i diverses poblacions.
Oli, llet i conserves són alguns dels aliments prioritaris per a les prop de 200.000 persones que reben ajuda a Catalunya a través de 675 entitats socials. L’any passat es van recollir 4.656.000 quilos d’aliments, i per fer front a la logística necessària per gestionar aquestes quantitats el Gran Recapte disposarà enguany d’una nau de més de 4.000 metres quadrats, equipada amb cinc molls de càrrega i una planta superior on s’instal·laran les oficines. Ha estat cedida pel Consorci de la Zona Franca, que contribueix d’aquesta manera a solucionar “la problemàtica que havia suposat en els últims anys la classificació dels aliments procedents de la província de Barcelona”, afirma el director del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas.
Els organitzadors agraeixen també la col·laboració de voluntaris, donants i cadenes de distribució, que cedeixen els espais de recollida, faciliten l’emmagatzematge i el transport i fan una aportació extra d’aliments.