Societat

opinió

Entre tots, fem gran l’acolliment

Un dels reptes que tenim com a país és augmentar el coneixement sobre l’acolliment familiar

Compromís social, acompanyament, comprensió, il·lusió i estima. Molta estima. Aquestes són algunes de les paraules que defineixen millor l’acolliment familiar, la mesura de protecció a la infància que, segons la Convenció sobre els Drets de l’Infant i la llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, té preferència respecte a d’altres. Tot i això, lamentablement, encara és una opció de vida molt desconeguda al nostre país.

Actualment, a Catalunya hi ha 700 famílies acollidores, amb les quals viuen més de 900 infants. Però Catalunya encara necessita moltes més famílies que vulguin acollir, especialment grups de germans i infants amb malalties, diversitat funcional, i que tinguin disponibilitat per acompanyar aquests infants a les visites amb la seva família d’origen. Per aquest motiu, ara ja fa dos anys vam engegar la campanya Tu pots ser la família que està esperant, de promoció i divulgació de l’acolliment familiar, i a poc a poc anem avançant.

L’any 2017, fins a 58 famílies van iniciar un acolliment per primera vegada, mentre que l’any 2016 n’havien estat 40, dada que suposa un increment del 45%.

Malgrat això, augmentar el coneixement de la ciutadania respecte a l’acolliment familiar és un dels grans reptes que tenim com a país. És el primer pas, i és imprescindible, per sumar més famílies en aquest gran moviment de compromís social. Per què, a Catalunya, tothom coneix l’adopció, i en canvi només la meitat saben què és l’acolliment familiar? Ens cal explicar-ho molt, parlar-ne, divulgar-ho en converses de cafè i en grans auditoris. I en aquesta comesa necessitem la complicitat de tothom: de professionals, de famílies d’acollida, de l’administració i també dels mitjans de comunicació.

L’any 2016 es va dissenyar un pla estratègic per promoure l’acolliment familiar. I un dels aspectes més rellevants, que vam presentar l’any següent, va ser un pla de suport a les famílies d’acollida, per cuidar-les, i per no posar pals a les rodes a la gran feina d’implicació social que fan. El pla incorporava millores de caràcter econòmic (1,7 milions d’euros) i mesures d’acció positiva per promoure la igualtat d’oportunitats d’aquests infants i joves.

Ara que estic empresonada a Puig de les Basses, penso en la feina feta, en els objectius i en tot el que falta per fer. Cal que ho expliquem. Expliquem-ho a tothom. A Catalunya hi ha famílies que proporcionen entorns estables i llaços afectius de qualitat a molts infants que ho necessiten, mentre els seus pares no ho puguin fer i treballin per recuperar les habilitats parentals.

Com deia en Carles Capdevila: persones que tenen cura de persones. I cal reivindicar-les. I agrair-los cada dia la gran feina que fan. Si ho fem, si les cuidem, si tots ens conjurem per donar a conèixer aquesta mesura de protecció, estarem, a la vegada, garantint el dret que tots els infants tenen a viure en família. Fem-ho possible. Entre tots, fem gran l’acolliment!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona