Societat

El Clínic atén més del doble d’agressions sexuals que el 2005

L’hospital de referència de Barcelona acull el 2018 una víctima al dia amb un equip multidisciplinari coordinats amb la justícia

Es redueix, però, el percentatge de denúncies

L’Hospital Clínic de Barcelona ha atès fins el 31 d’octubre del 2018 més del doble de víctimes d’agressió sexual que l’any 2005, passant de 170 a 351. No obstant això, el percentatge de víctimes que presenten la denúncia al mateix hospital s’ha reduït els últims anys, passant del 74 al 63%. El Clínic és l’hospital de referència per atendre víctimes d’agressió sexual a la ciutat de Barcelona des de fa 20 anys, i compta amb un equip multidisciplinari de ginecòlegs, infermeres, treballadors socials, cirurgians, psiquiatres i metges de malalties infeccioses, un protocol específic per aquest tipus de víctimes, i plena coordinació amb els Mossos d’Esquadra i els jutjats.

Durant els primers deu mesos del 2018 el Clínic ha atès 351 persones, i es calcula que a finals d’any se n’hauran atès unes 400. Això suposa un increment del 33% respecte les 302 de tot el 2017 i més del doble respecte les 170 de l’any 2005, el primer any amb dades estadístiques. De les 351 víctimes, 321, un 91,5%, són dones. Aquest percentatge no ha variat gaire des del 2014.

El mes amb més atencions va ser el juliol, amb 45, i el que menys l’abril, amb 29. Des de mitjans de maig, a més, s’atenen menors de 16 i 17 anys, i se n’han atès dotze, totes noies. El 62% de les agressions, un total de 219, són a menors de 25 anys, seguides de les dones de 26 a 30 anys, amb 49 casos. Tretze víctimes tenien més de 50 anys. El 43,6% de les dones agredides són de nacionalitat espanyola, i el 56% són immigrants, turistes o estudiants estrangeres. En el cas dels 30 homes agredits, la meitat eren locals.

El 100% dels agressors són homes, el 36% dels quals eren coneguts de les víctimes, un percentatge també similar al dels últims anys. En prop del 8% dels casos van ser agressions comeses per més d’ un agressor. En el 70% de les agressions hi va haver penetració. Mentre que en el cas de les dones, dos terços van ser penetrades vaginalment, set de cada deu homes van ser penetrats analment.

Pel que fa al lloc de l’agressió, el 56% dels atacs a dones van tenir lloc en domicilis, bona part desconeguts per part de la víctima, un 20% van ser a la via pública i un 10% en discoteques o bars. En el cas dels homes, la meitat van ser atacats en domicilis, un 30% a la via pública i un 10% en discoteques o bars.

Pel que fa al consum de substàncies, el 59% de les dones agredides va admetre haver consumit alcohol o alcohol i drogues abans o durant l’agressió. En el cas dels homes, van ser el 53%. A més a més, el 25% de les dones i el 33% dels homes sospitaven haver patit submissió química, ja que tenien llacunes de memòria, xifres similars a les d’altres anys.

El 62% de les dones ateses van presentar denúncia inicialment, mentre que la resta ho va fer més tard o no ho va fer. En el cas dels homes, el 70% va presentar denúncia. S’aprecia una certa tendència decreixent en la presentació inicial de denúncies, ja que fa uns anys superava el 70%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona