Societat

El comerç local vol fer-se valer i demana un dia de visibilització

Les botigues de proximitat volen reivindicar el seu valor i conscienciar la gent de la seva importància

Proposen, com també fan als Estats Units, el Shop Local Day

El comerç de proximitat vol aprofitar l’impuls i la força del Black Friday per reivindicar-se. Retail.cat, associació que representa 35.000 comerços i 235.000 treballadors, el 7% del PIB català, proposa que, com fan als Estats Units, l’endemà del Black Friday sigui el dia del comerç local, el Shop Local Day. Com que a Catalunya el Black Friday no es fa en un sol dia sinó que algunes botigues el fan tota la setmana, el sector estudia si no seria millor fer-lo més allunyat d’aquest “divendres negre” (una de les possibilitats seria fer coincidir aquest dia amb la Setmana del Comerç, al mes de març). En tot cas, Retail.cat assegura que no es tracta d’una jornada de descomptes ni de res per l’estil, sinó d’una jornada de suport al comerç pròxim i reivindicatiu. La proposta està llançada i el sector demana, això sí, la implicació de les administracions per fer-ho possible.

“Volem prestigiar el sector i conscienciar la gent que comprar al comerç local i en el comerç proper beneficia tothom”, explica Joan Carles Calbet, president de Retail.cat. “A Catalunya tenim un comerç urbà molt important i cal donar-li valor, fer-lo visible”, manté Calbet, i recorda que “això és com un peix que es mossega la cua: tu compres a les botigues del teu barri o del teu entorn, que paguen els impostos aquí, que donen feina a la gent, i això acaba beneficiant tothom i aguantant aquest estat del benestar que tenim i mantenim entre tots”.

Calbet recorda: “Als Estats Units es va establir als anys setanta el Black Friday l’endemà del Dia d’Acció de Gràcies i es va convertir en un dels dies de més vendes de l’any; el 2005 es va establir el Cyber Monday, i, finalment, el 2010, enmig de les dues dates, van inventar-se un dia per donar suport al comerç local i de proximitat. El 2015 Obama i la seva família van fer actes de suport al comerç local.”

LA FRASE

Volem conscienciar la gent que comprar al comerç local i en el comerç proper beneficia tothom
Joan Carles Calbet
president de retail.cat

LA XIFRA

16
per cent
del PIB català el dona el sector del comerç. Els comerços agrupats a Retail.cat són el 7% del PIB.

Dilluns, Cyber Monday i dijous, dia per a la solidaritat

Teòricament als Estats Units i després del Black Friday (divendres negre era el dia després d’Acció de Gràcies, un dia de descomptes per iniciar la campanya nadalenca) ve el Cyber Monday. Aquest dia és, bàsicament, una jornada de descomptes especials però per al comerç per internet. El que passa a casa nostra és que com que ja pel Black Friday les vendes per internet es disparen el Cyber Monday queda desvirtuat. El que també ve dels Estats Units, s’ha estès per tot el món i va lligat a aquests dos dies però aquí la gent ja no se’n recorda gaire és la jornada de solidaritat i ajuda als altres. Als Estats Units se celebra el dijous següent i és el GivingTuesday. Nosaltres, per tant, l’hem de celebrar el dia 27. A Catalunya i durant aquesta jornada (que tampoc hem traduït, com les altres, i l’anomenem en anglès) les entitats socials aprofiten per incentivar que la gent sigui solidària amb els altres, presenten els seus projectes i demanen col·laboració. A Catalunya se celebra des del 2015. Un exemple: El Mercat Social (El Mercat Social de Voluntaris.cat, que va néixer fa cinc anys per mitjà de la Federació Catalana de Voluntariat Social i és un espai de coneixement i difusió de la cultura de l’economia social, el consum responsable i valors com la solidaritat i el voluntariat) ja ha començat la seva campanya de Nadal. I per al Giving Tuesday fa una promoció especial: les compres realitzades el 27 de novembre (tots els seus productes es venen per internet) seran enviades de forma gratuïta. “Posa el teu gra de sorra i suma’t al Giving Tuesday amb un regal solidari que multiplica els somriures”, diuen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona