Societat

Estat de malestar

Les protestes laborals de personal a càrrec del pressupost de la Generalitat pugen de to davant del Parlament

Universitaris i professors associats es van afegir ahir a la protesta i avui pararan mestres i funcionaris

La tardor torna a ser calenta. El carrer torna a ser un bullidor de protestes, aquesta vegada per una qüestió salarial i de drets laborals. Els conflictes protagonitzats per diversos col·lectius professionals a càrrec dels pressupostos de la Generalitat es multipliquen, i ahir van assolir un alt grau de tensió en coincidir davant de les portes del Parlament de Catalunya les manifestacions dels Bombers de la Generalitat i del col·lectiu de metges de l’assistència primària.

L’ambient de tensió social també es va veure incrementat ahir per la primera de dues jornades de vaga en el món universitari, i avui pujarà encarà un esglaó més en afegir-s’hi la resta de treballadors de l’ensenyament públic. No només això: per avui hi ha també anunciada una vaga de dues hores entre els funcionaris de la Generalitat, convocada per la intersindical IAC. La protesta d’avui tindrà una rèplica el proper 12 de desembre, amb una altra jornada de vaga de funcionaris, en aquest cas organitzada per Comissions i UGT.

Tots els moviments de protesta –metges, bombers, universitaris, professors de primària i funcionaris de tot tipus– tenen plataformes diferents i específiques de reivindicació, però el mateix fonament reivindicatiu: la precarietat salarial i de condicions de treball que van imposar les retallades pressupostàries i la situació de crisi econòmica.

Un detingut

Davant del Parlament s’hi van trobar els metges, amb les seves bates blanques i les seves pancartes, i els bombers, amb els seus cascos i uniformes reglamentaris, sirenes i petards, i amb ganes, tots dos col·lectius, d’accedir a l’interior del Parlament. Els Mossos d’Esquadra disposats davant de l’edifici, que va arribar a tancar les portes, van haver de forcejar tant amb uns manifestants com amb els altres, amb escenes de molta tensió que van derivar en la detenció d’un bomber acusat d’un delicte d’atemptat contra l’autoritat. Després d’estar retingut una estona a l’interior del Parlament, el bomber va quedar en llibertat.

L’enrenou reivindicatiu a l’exterior de l’edifici del parc de la Ciutadella va ser important, i es podia sentir perfectament des de l’interior, com va ser el cas de la sala 1, on el conseller de Territori, Damià Calvet, duia a terme una compareixença en comissió. Al carrer, entre els dos col·lectius convocants, s’hi van concentrar un miler de persones. Entre les consignes cridades pels metges va destacar aquesta, fruit d’una singular mescla de català i espanyol; “vaga, vaga, vaga, la primària ja no traga”.

A la mateixa hora que la tensió creixia al parc de la Ciutadella, els representants del col·lectiu dels professors universitaris associats feien una roda de premsa a Barcelona, davant la seu del Secretariat d’Universitats per exposar els motius de la seva aturada. “Estem al límit”, va dir una de les portaveus, que va assegurar que fa anys que treballen en la “precarietat” amb salaris mensuals de 500 euros. Els vaguistes van insistir que aquest no és un problema menor, ja que el 60% de la plantilla de professors universitaris són associats.

En la roda de premsa hi va prendre la paraula un dels docents afectats, Marc Macià, de la Universitat de Lleida, que va assegurar que amb el sou que cobra, l’única possibilitat de tirar endavant és viure “llogant un pis amb estudiants de la mateixa universitat”. En la mateixa línia de denúncia, Elena Fraj, del comitè de la UB, va explicar que per arrodonir el sou ha de fer feina a dues universitats diferents i encara gestionar una petita empresa de la seva propietat. “Hem de treballar a diversos llocs a la vegada per sobreviure”, va afirmar.

Vaga de professors i vaga també d’alumnes. Els sindicats estudiantils havien convocat per ahir i avui dues jornades de protesta que en el primer dia va tenir un seguiment desigual. A la UAB, tradicionalment més combativa, un grup organitzat de 300 estudiants van barrar el pas al campus i la vaga va acabar sent majoritària en deu facultats.

Afectació als campus

Per evitar incidents, la UPF va tancar les seves instal·lacions de la Ciutadella i a la UB els piquets van tancar el campus del Raval, on només podien accedir el personal administratiu i de serveis. La Politècnica va quedar al marge de la protesta, com les universitats de Lleida i Rovira i Virgili, mentre que a Girona es van veure afectades les facultats d’Educació i Psicologia i la de Ciències.

Els estudiants universitaris estendran la protesta avui amb una manifestació a les 12 del migdia, pel centre de Barcelona i que sortirà de la plaça Universitat. No serà una marxa exclusiva dels estudiants, sinó una convocatòria unitària pel personal de la funció publica en general i els mestres en particular, que també paren avui.

En resposta a aquestes reivindicacions, el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va afirmar que la solució a les “justes reivindicacions” és en els pressupostos. En una entrevista a Tele Taxi va demanar que s’aprovin els pressupostos per posar-hi remei.

LES XIFRES

1.000
persones,
entre bombers i metges, es van concentrar davant del Parlament reclamant millores salarials.
500
euros és el sou d’un professor universitari associat, col·lectiu que protagonitza una vaga de dos dies.

Funcionaris en serveis mínims

El Departament de Treball va dictar ahir els serveis mínims de la vaga de dues hores convocada pels sindicats Intersindical-CSC i IAC, i l’empresa Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya en queda fora. Treball considera que com que la convocatòria de vaga té una durada de només 120 minuts, que coincideixen en una franja de baixa utilització del servei, no es veu necessari dictar serveis mínims. En termes generals, els serveis mínims decretats obliguen que als centres de treball de menys de 100 treballadors hi hagi tres persones treballant, i als centres de més de 100 persones, quatre empleats. Per al personal directiu s’estableix un mínim d’una persona per unitat orgànica o centre de treball; per als serveis de cara al públic i atenció telefònica, un mínim de tres persones, i per als serveis d’emergència, “el personal necessari i imprescindible’’. L’ordre distribueix els serveis mínims per departaments de la Generalitat, definint els mínims en cadascun dels centres de treball per garantir, entre altres, el normal desenvolupament de la tasca de cossos de bombers, agents rurals o l’aeroport de Lleida, entre molts altres serveis públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp