Societat

El sector públic surt al carrer

Tres marxes diferents van recórrer els carrers de Girona per exigir més recursos per al sector públic

Primera manifestació de metges a Girona

Un centenar de facultatius es van concentrar davant del Trueta

Prop d’un miler de persones, entre metges de primària, mestres i professors, estudiants universitaris, personal sanitari i funcionaris públics, es van manifestar ahir pels carrers de Girona i es van sumar d’aquesta manera a les mobilitzacions convocades arreu del país per reclamar al govern de la Generalitat que es reverteixin les retallades amb un increment de les partides pressupostàries.

Les mobilitzacions van començar a les onze del matí amb la concentració d’un centenar de metges de primària davant de l’hospital Josep Trueta de Girona. Era el quart dia de vaga dels facultatius i el sindicat Metges de Catalunya va decidir diversificar les forces arreu del territori per fer-se forts davant l’Institut Català de la Salut (ICS) a l’hora de reclamar la contractació de més personal per atendre millor els pacients. “El seguiment de la vaga és extraordinari arreu del territori, estem parlant d’entre un 70% i un 80%, i en alguns ambulatoris, com ara alguns de Girona ciutat, l’adhesió ronda el 100%. Això demostra que estem al límit”, va exposar ahir Teresa Mir, metgessa de primària d’Olot i delegada de MC a la demarcació. Amb consignes com “Volem més temps per als nostres pacients” i “Menys corbates i més bates”, els facultatius van decidir en aquell moment emprendre una manifestació i anar a trobar la resta de treballadors del sector públic, que s’havien convocat a les dotze del migdia davant de la seu del govern de la Generalitat a Girona. Van anar-hi tallant l’N-II i un cop, dins de la zona del Mercadal, es van aturar davant de la direcció de l’atenció primària de l’ICS a Girona, al carrer Santa Clara, on van fer una forta xiulada. Al seu pas, interpel·laven els vianants dient-los: “A tu també t’afecta!”

La concentració davant de la delegació del govern català va reunir mig miler de treballadors públics, principalment de l’ensenyament però també de l’administració, que va fer una aturada de dues hores. Xavier Díez, del sindicat Ustec-Stes, va denunciar les conseqüències de les retallades que s’havien aplicat des del 2010 i com han anat en contra del benestar social. Enmig dels manifestants, sobresortia el grup de professors de l’institut Salvador Sunyer de Salt, amb una gran pancarta que denunciava que fa catorze anys que estan en barracons i reclamava “un espai digne”.

En el moment que el grup de metges va arribar a la plaça Pompeu Fabra, lloc on van donar per acabada la seva mobilització, els treballadors públics que estaven concentrats van iniciar el seu recorregut fins a la plaça Independència. Allà, van convergir amb els estudiants de la UdG, que prèviament s’havien manifestat davant del rectorat. Va ser aleshores quan tots junts es van dirigir cap a la delegació de la Generalitat a Girona passant per Jaume I. Els estudiants universitaris, que volen la reducció de les taxes, van encapçalar la manifestació unitària cridant consignes contra la privatització i a favor d’una universitat pública i de qualitat.

“El model d’atenció s’ha basat en la quantitat”

La metgessa d’Olot Teresa Mir, delegada sindical de Metges de Catalunya ala demarcació, va explicar ahir que si bé les demandes del col·lectiu dels metges de primària són iguals a tot Catalunya, a les comarques gironines hi ha una casuística especial que ve marcada per la dispersió territorial. “Hi ha zones urbanes, com Girona ciutat, amb una sobrecàrrega important a les agendes dels metges. I aleshores hi ha els centres de salut rurals on potser les agendes no arriben a 40 pacients al dia però la població està més envellida i té més patologia crònica. Això vol dir més pressió assistencial a l’hora de fer la visita. I a les zones de la costa, hi ha una gran dificultat per trobar professionals que vulguin anar-hi, perquè en períodes de vacacions es quadruplica la població i sovint els recursos que s’hi posen no són els adients”, va explicar. “Reclamem unes càrregues assistencials i una qualitat en el treball adequades”, va destacar Mir, que hi va afegir que el problema “és que el model pel qual ha apostat l’administració és quantitat” i no de qualitat. “Per atendre els pacients com cal necessitem com a mínim dotze minuts per a cadascun”, va indicar. “Els metges que treballem únicament al sector públic tenim molt clar que si els polítics que ens governen utilitzessin l’atenció primària per a ells i per a les seves famílies, segur que no hauríem arribat a aquesta situació. Si defensen els serveis públics, haurien de fer-ne ús”, va declarar Ia Jaumà, metgessa de l’ABS de Banyoles i delegada sindical de MC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona