Societat

Els set escuts

Les formacions que han fet castells de gamma extra són les mateixes de l’any passat

La Colla Joves, amb el 2 de 8 i el 4 de 9 nets, i la Jove de Tarragona, amb el 3 de 10 carregat, destaquen clarament sobre els Capgrossos, els Minyons i Sants

L’elit del món casteller del 2018, el selecte grup format per les colles que han fet castells de gamma extra, s’ha mantingut inalterable respecte a la temporada passada. Mateix nombre (7) i mateixos escuts. En més o menys grau, algunes més que d’altres, la veritat és que la Jove, la Joves, els Capgrossos, els Minyons i Sants (de la Vella i Vilafranca ja en vam parlar) han viscut moments brillants. Però és igualment cert que, totes sense excepció, han caigut més d’una vegada i que han hagut de gestionar moments complicats per tirar endavant una campanya apassionant i molt exigent. Les grans confraries castelleres han demostrat, i aquest és un aspecte que diu molt de la feina d’assaig, que disposen d’això que anomenem “fons d’armari”, és a dir, recursos per substituir les baixes que es produeixen durant l’exercici de l’activitat, però també hi ha hagut indicis d’una certa fatiga mental i física en el tram final. I totes s’han quedat sense poder aconseguir alguns dels objectius fixats a l’hora de planificar els respectius fulls de ruta.

Jove de Tarragona: de 10

Solvència i grans atacs en els moments precisos han estat algunes de les claus que han marcat la campanya de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que ha tornat a tenir en el 5 de 9 el seu castell bandera, en el pilar de 8 una mina d’or i en el 4 de 9 amb l’agulla la gran novetat afegida a una gamma cada vegada més excelsa. I, sobretot, la colla liderada per Aleix Bordas ha mantingut la condició de colla de 10, gràcies als 3 de 10 carregats per Santa Tecla i en el Concurs de Tarragona, en què va obtenir el tercer lloc. Però l’objectiu era descarregar-lo (com l’any passat al Vendrell) i, en un any brillant, aquesta ha estat l’assignatura pendent.

Joves: els nets

La Colla Joves Xiquets de Valls ha orientat els màxims esforços sobre els castells nets i ha tornat a tenir en el magnífic 2 de 8 net la joia de la corona. Paral·lelament, la colla ha treballat intensament l’inèdit i mític 3 de 9 net, l’esperadíssim intent del qual es va produir per Santa Úrsula, però va caure massa aviat. Infatigable, l’altre èxit destacat del 2018 que presenta la Joves és el magnífic 4 de 9 net descarregat al Vendrell i per Santa Úrsula. En canvi, la colla de Francesc Ramon no ha recuperat les manilles ni ha descarregat el 5 de 9 –coronat per Sant Fèlix–, dos objectius estratègics.

Capgrossos de Mataró: on eren

Els Capgrossos de Mataró han revalidat els galons de gamma extra amb autoritat. El domini absolut sobre els castells de 9 bàsics els ha permès abordar i tornar a vèncer el 2 de 9 i el 5 de 9. La collano ha pogut, en canvi, portar a plaça el pilar de 8, en una recta final de curs que se li ha fet llarga. Amb Cugat Comas al capdavant, els Capgrossos són on eren, i això té moltíssim mèrit. Ara bé, fa la sensació que cal reactivar el model (o es podria entrar en regressió). Una gran moguda a l’estil de Mataró de 10, potser?

Minyons: mirar endavant

No ha estat un bon any per als Minyons de Terrassa, i tampoc ho ha tingut fàcil el tàndem Arnau Boada-Xavi Jurado, que es va trobar d’entrada amb diverses baixes de castellers titulars. Els terrassencs, que van intentar infructuosament el 2 de 8 net per Sant Fèlix, presenten el 2 de 9 i el pilar de 8 com a millors castells. Una relació que deixa amb ganes de més, atesa la categoria de la colla. Tanmateix, les maneres impecables a l’hora de fer aquests castells per la seva diada deixen bones sensacions en clau de futur.

Sants: crua realitat

Les fluixes actuacions de Tots Sants i la diada dels Minyons, en què van actuar condicionats per la caiguda del 2 de 9 que es va produir en la seva diada, no enfosqueixen la gran temporada firmada pels Castellers de Sants. Fins al Concurs, els borinots ho havien fet tot bé, però a Tarragona van tenir un mal dia, a partir del qual tot es va tòrcer. Amb molt bon mètode, els de Pere Camprovin han tornat a consolidar els castells de 9 bàsics, i amb el 2 de 9 com a gran consecució han revalidat els galons més exclusius. Sants té tot l’hivern per rearmar-se moralment.

Comptat i debatut, un any extraordinari per als escuts més potents. Però també marcat pel Concurs i desenvolupat a un ritme molt intens, a voltes frenètic, i estressant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia