Societat

La cinquena jornada de vaga a la concertada té un seguiment del 69%, segons Metges de Catalunya

El sindicat avisa que reprendrà les mobilitzacions si Salut no compleix el compromís d’instar les patronals a negociar

Treball rebaixa el seguiment al 14,93% a la concertada i el 6,34% a la pública, on alguns metges encara han fet vaga

El 69% dels metges de l’atenció primària de la sanitat concertada han seguit aquest divendres la cinquena i última jornada de la vaga de cinc dies convocada per Metges de Catalunya (MC) per reclamar millores assistencials i laborals, segons les xifres del sindicat. Segons el departament de Treball, el seguiment ha estat del 14,93%.

El sindicat ha destacat que els professionals de la xarxa sanitària concertada han demostrat que “la seva determinació i capacitat de mobilització es manté intacta”. En un comunicat, avisa que la indignació dels metges “ha anat creixent” durant els cinc dies de vaga i que estan disposats a seguir “en peu de guerra” si no es troben solucions per a les seves reivindicacions.

En l’última manifestació de la setmana, a Terrassa, el president del sector d’hospitals concertats del sindicat, Xaveir Lleonart, ha explicat que confia en les paraules del director del CatSalut, Adrià Comella, que després d’arribar a un acord per resoldre el conflicte laboral a l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) es va comprometre a instar les patronals a negociar amb els representants del col·lectiu.

No obstant això, ha avisat que si l’anunci “no es tradueix de manera ràpida en un marc explícit de negociació”, l’organització reprendrà les mobilitzacions.

De fet, Lleonart ha considerat com un “greuge” que el govern no hagi negociat amb els professionals de l’àmbit concertat, que representa el 80% del sector hospitalari i el 20% de l’atenció primària a Catalunya. El sindicalista ha celebrat l’acord assolit amb els treballadors de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut, però creu que no es podria entendre que el pacte generi desigualtats en l’atenció que es presta als centres concertats.

Encara un 6,34% de vaga a la pública

El govern ha rebaixat el seguiment de la cinquena jornada de vaga a la xarxa concertada al 14,93%.En concret, un 13,40% entre el personal mèdic, un 3,72% en salut mental i un 5,54% en sociosanitaris.

Segons Treball, l’activitat als centres d’atenció primària des de les vuit del matí i fins a les cinc de la tarda ha disminuït un 16,48% respecte el divendres de la setmana passada.

A banda, aquest divendres encara hi ha hagut alguns metges de la sanitat primària pública de vaga, concretament un 6,34% del personal. El sindicat CGT, que també havia convocat cinc dies de vaga a la sanitat pública i la concertada, no havia aixecat l’aturada. De fet, ha denunciat Treball al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per no cridar-lo a negociar.

El govern ha detallat que, per regions sanitàries, hi ha hagut més disminució de l’activitat a Barcelona Ciutat, on ha arribat al 31,33%, seguida de la Catalunya Central, amb un 23,55%, i Girona, amb un 19,33%. On l’activitat ha baixat menys ha estat a Lleida, amb un 10,61%, i Tarragona, amb un 8,98%.

Segons, Treball el telèfon 061 CatSalut Respon ha rebut 4.501 trucades entre les dotze de la nit i les quatre de la tarda, un 81% més respecte divendres de la setmana passada. D’aquestes, 389 han estat consultes administratives, el que representa un increment d’un 52,54%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla