Societat

Les policies locals només tenen un 11,7% de dones

Interior vol impulsar mesures per incrementar-hi les professionals com al cos de Mossos, on no arriben al 20%

S’espera un augment de les pistoles Taser amb el nou protocol per al món local

Categoria d’agent i de 45 anys és el perfil majoritari en els 215 cossos de policia local que actualment hi ha a Catalunya, i que aviat en seran 216 amb la incorporació de Maçanet de la Selva. Del total de 10.850 efectius, només 1.274 són dones (un 11,7%), un desequilibri que el Departament d’Interior vol revertir, primer amb una anàlisi a través d’un grup de treball (buscant què fan altres països), i després amb mesures concretes i aplicades al cos de la policia catalana, on les dones encara no superen el 20% dels 16.610 efectius.

Així ho va anunciar ahir el conseller d’Interior, Miquel Buch, que va presentar el tercer informe anual de les policies locals de Catalunya de 2017 –que per primer cop incorpora les activitats realitzades–, acompanyat del director general d’Administració de Seguretat, Jordi Jardí, i de la subdirectora general de Coordinació de la Policia de Catalunya, Begonya Curto. Amb aquesta radiografia de la seguretat en el món local, el conseller va assegurar que el govern pretén avançar en “l’homogeneïtzació” dels Mossos d’Esquadra i de les 215 policies locals de Catalunya, perquè “el sistema de seguretat del país sigui robust i vagin a l’una”. Buch va admetre, però, les dificultats per tirar endavant una llei que unifiqui els cossos policials, que –segons va recordar– “està sobre la taula des de l’època de la consellera Tura”. En aquest sentit, Jardí va exposar que “una diferència única al món” és que a Catalunya els agents dels Mossos i de les policies locals reben la mateixa formació. Un altre exemple d’homogeneïtzació és que ahir el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar el protocol que han de seguir les policies locals en l’ús de les pistoles elèctriques o Taser, que és idèntic al que acaba d’estrenar la policial catalana. Actualment, hi ha 46 policies locals que disposen d’aquesta arma (72 unitats). Els responsables d’Interior van assegurar ahir que desconeixien quants cops han estat usades les Taser per les policies locals, algunes de les quals van incorporar-les fa anys. Curto va afegir, però, que amb el nou protocol esperen que hi haurà un increment de policies locals que les incorporin.

La meitat de les policies locals tenen menys de 20 efectius, i els prop d’11.000 efectius suposen una ràtio d’1,45 policies per cada mil habitants, segons l’informe, recollit amb les dades aportades pels ajuntaments. Els municipis (n’hi ha 947) de menys de 20.000 habitants no tenen l’obligació de tenir policies locals. Del seu equipament global, es destaca un parc mòbil de 3.178 unitats, la majoria motos i turismes, i entre les quals hi ha 331 bicicletes (un 10,4% del total). Per controlar les infraccions de trànsit, les policies locals disposen de 726 etilòmetres i 1.700 unitats de detecció de drogues, l’adquisició d’aquestes darreres s’ha incrementat un 27%.

Pel que fa a l’activitat, la seguretat ciutadana (amb un 26,6% de serveis) i el trànsit i la seguretat viària (amb un 25,5%) van concentrar les actuacions dels agents. En concret, les policies locals van registrar al sistema d’informació policial l’any passat un total de 100.980 fets delictius (el 76% contra el patrimoni) i 8.563 detencions (el 45% contra el patrimoni), que representen un 19% i un 18,4% respectivament dels totals realitzats a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona
Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona