Societat

Societat

Decebuts amb Salut

La plataforma Trans*forma la Salut afirma que denunciarà al Síndic de Greuges “incompliments” en l’atenció a persones transsexuals

El Departament de Salut assegura que el nou model s’està desplegant i que tenen 600 peticions de modificació corporal

Aquest desembre ja farà deu mesos que es va començar a desplegar el nou model d’atenció sanitària a les persones trans de Catalunya, aprovat pel Departament de Salut, que amb la instrucció 14/2017 al Servei Català de la Salut es fixa que no s’ha de tractar la transsexualitat com una patologia, sinó com una diversitat social. El nou model recull propostes i reivindicacions històriques d’entitats i activistes, aglutinats en la plataforma Trans*forma la Salut (l’asterisc indica la inclusió de totes les identitats), que en fan un balanç molt crític.

“Amb aquest model, a Catalunya, actualment, és cert que tens més llibertat per autodeterminar-te i tens més possibilitat de fer els ritmes personals de trànsit o no”, declaren els integrants de la plataforma, però hi afegeixen que “el Departament de Salut ha deixat de costat la salut de les persones trans.” Exposen que “encara no senten seu” el model de salut perquè malgrat que Trànsit és la unitat de referència i de promoció de les persones trans, no hi ha un seguiment de les seves necessitats a la xarxa pública. També alerten que la unitat del Clínic (Utig) continua aprovant la reassignació de sexe fent informes en què s’indica que la persona pateix “disfòria de gènere”, concepte proscrit per la llei catalana 11/2014. Alerten que hi ha metges de l’hospital de Bellvitge que s’han format a l’estranger per fer les intervencions però no hi ha pressupost. “Falta transparència en les llistes d’espera de les operacions, i es van comprometre a passar de 30 a 60 operacions a l’any.” A banda, detallen que “en un 30% de les operacions de vaginoplàstia hi ha complicacions que no es resolen”. Pel que fa a la formació, sostenen que cal fer-ne més i que hi ha professionals de la salut formats que ja podrien atendre a Tarragona, Reus i Manresa, però “no se’ls situa al territori” i les persones han de venir a Barcelona. “Portem tres anys treballant en el model de salut i estem desil·lusionats, enfadats, se’ns ignora... Fa un any que vam enviar unes revisions i posen l’excusa de la situació política.” Davant aquesta realitat, la plataforma estudia denunciar al Síndic de Greuges els “incompliments” de Salut.

Per la seva banda, fonts del Departament de Salut afirmen que la instrucció del CatSalut “està en fase de desplegament” i que al gener tenen una reunió amb la plataforma. Salut sosté que ha iniciat l’ampliació del nombre de centres on es podrà fer la intervenció, la formació de professionals en l’atenció primària i l’optimització de les llistes d’espera. A més, detalla que unes 600 persones han comunicat a Trànsit que volen fer-se la modificació corporal. Els col·lectius, però, responen que si al comitè de seguiment del model hi continua havent una professional de la salut mental infantojuvenil no hi pensen assistir perquè significa que la salut pública els continua tractant amb “un model biomèdic patologitzador”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES