Societat

Els bisbes catalans qüestionen la llarga presó preventiva dels polítics empresonats

El vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense assegura que visiten als presos independentistes de manera “volgudament discreta però compromesa”

Expressa el seu “respecte i profunda preocupació davant la vaga de fam” i reitera l’aposta “pel diàleg, el respecte, el perdó mutu i la reconciliació”

Els bisbes de Catalunya han visitat a la presó els presos independentistes de manera “volgudament discreta però compromesa” i, encara que mantenen un “respecte escrupolós davant les diverses opcions polítiques”, consideren que “costa entendre la llarga presó preventiva”. El vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), Norbert Miracle, ha fet pública aquest dilluns una inusual carta en resposta a una altra d’Isabel Turull, germana de Jordi Turull, que interpel·lava què feien els bisbes davant “la llarga presó preventiva” dels dirigents polítics “i en el moment angoixant en què quatre d’ells han iniciat una vaga de fam a la presó de Lledoners”.

Miracle, en nom dels bisbes, expressa el seu “respecte i profunda preocupació davant la vaga de fam que duen a terme aquests quatre polítics, que posa greument en perill la seva salut i la seva vida”.

“Els cristians som defensors de la vida i vetllem per no posar-la en risc. Aquesta iniciativa mostra la situació excepcional en què es troben aquests i altres dirigents catalans en presó preventiva decretada pel Tribunal Suprem que els comporta un molt de temps de privació de llibertat, sense que s’hagi celebrat cap judici oral”, raona el vicesecretari de la CET.

“En el seu cas costa entendre la llarga presó preventiva. Els bisbes confien que les autoritats judicials competents resoldran de forma ràpida i ajustada al dret els recursos plantejats, i que el futur judici a què seran sotmesos serà amb plenes garanties i en el mínim període de temps possible”, afegeix Miracle.

Després de recordar que els bisbes de Catalunya han expressat moltes vegades la seva opinió favorable al diàleg i a una “solució justa per als polítics empresonats que ajudi a la pau social”, Miracle reitera que els 13 bisbes de la CET desitgen “que es trobi una solució que sigui justa i acceptable per a tothom, amb un gran esforç de diàleg des de la veritat, amb generositat i recerca del bé comú”.

Quant a la presó preventiva, la Conferència Episcopal Tarraconense fa seva una declaració del papa Francesc, qui va afirmar: “La presó preventiva (quan de forma abusiva procura un avançament de la pena prèvia a la condemna, o com a mesura que s’aplica davant la sospita més o menys fundada d’un delicte comès) constitueix una altra forma contemporània de pena il·lícita oculta, més enllà d’un vernís de legalitat”. El vicesecretari de la CET revela en la seva carta a Isabel Turull que “els bisbes que tenen polítics empresonats a centres situats en les seves diòcesi han visitat, de forma volgudament discreta però compromesa, als que pateixen la manca de llibertat. I ho faran novament amb motiu de Nadal ja proper, com fan sempre”.

“També s’han entrevistat amb alguns familiars per donar-los en aquests moments de patiment”, puntualitza Miracle. En nom de la CET, el seu vicesecretari aposta “pel diàleg, el respecte, el perdó mutu, la reconciliació i la recerca del bé més gran, ni que sigui amb sacrificis per part de tots, que serà el que ens portarà a la concòrdia i a la pau social”.

“Els bisbes s’uneixen respectuosament a la vostra preocupació pel vostre germà i pels altres que estan en vaga de fam, i sapigueu que el respecte escrupolós que els bisbes volen mantenir davant les diverses opcions polítiques lícites i presents en la comunitat eclesial no és absentisme o distància freda, sinó valoració positiva de la pluralitat que actualment es dóna entre nosaltres i atenció pastoral a la unitat eclesial i a la caritat que ha de regnar en tot”, conclou la carta



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona