Societat

La Fiscalia es querella contra Shakira per un presumpte frau fiscal

La cantant colombiana hauria defraudat 14,5 milions d’euros entre el 2012 i 2014, 12,3 dels quals en concepte d’IRPF

La fiscal atribueix sis suposats delictes contra la Hisenda Pública

La Fiscalia ha presentat aquest divendres una querella contra Shakira per un suposat frau fiscal de 14,5 milions d’euros entre el 2012 i el 2014, dels quals 12,3 milions són en concepte d’IRPF i 2,1 milions per l’Impost de Patrimoni. El ministeri públic li atribueix sis delictes contra la Hisenda Públic.

El fiscal sosté que Shakira residia de manera habitual a l’Estat espanyol durant aquest període, malgrat els seus compromisos professionals a l’exterior, que en general tenien una durada curta. És per això que considera que tenia l’obligació de tributar per la seva renda i patrimoni, però va utilitzar un “entramat societari” per deixar d’ingressar a la hisenda pública 14,5 milions d’euros.

Els representants legals de Shakira havien argumentat que tenia residència fiscal a Bahames, on hi té una propietat, però la Fiscalia apunta que entre el 2012 i el 2014 no va ser-hi cap dia. En canvi, va passar 243 dies en territori espanyol el 2012, 212 més en l’exercici 2013 i 244 l’any 2014.

L’artista va començar a viure algunes temporades a l’Estat el 2011, quan va començar a ser parella del futbolista del Barça Gerard Piqué. No va ser fins l’any 2015, però, que va regularitzar la seva situació tributària.

Hisenda considera que durant aquest període la cantant complia els requisits per tenir el domicili fiscal en territori espanyol, i per tant hauria d’haver tributat a les arques públiques per la totalitat dels seus ingressos.

Shakira va pagar 20 milions d’euros corresponents als deutes i interessos del 2011 fa uns mesos, i en els últims dies ha abonat uns altres 14,5 milions pels exercicis 2012, 2013 i 2014.

La llei estableix que si un ciutadà passa més de la meitat de l’any, un mínim de 183 dies, a Espanya, se l’ha de considerar resident a efectes fiscals, i ha de tributar en concepte d’IRPF pels ingressos que obté a tot el món. Segons Hisenda, Shakira va simular viure a Bahames per eludir impostos, però en realitat vivia a Catalunya.

La Fiscalia, que també dirigeix la querella contra l’advocat de la cantant, , amb domicili a Nova York, demana que s’imposi a la cantant una fiança de 19,4 milions d’euros , la quantitat presumptament defraudada més un terç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia