Societat

Barcelona ultima el cens de pisos buits

L’Ajuntament n’ha comptat uns 12.000

El pla pel dret a l’habitatge vol sumar 13.000 immobles de lloguer social

Bancs i grans tenidors tornen a tenir l’obligació de cedir els habitatges que fa més de dos anys que estan buits a les administracions perquè els destinin a lloguer social, tal com diu la llei 24/2015. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona està enllestint el cens de pisos buits. El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, assegura que “no serà una xifra espectacular” per la pressió urbanística que té la ciutat. La situa al voltant d’entre 12.000 i 13.000 immobles desocupats, propietat de grans tenidors i també de particulars, el que representa un 2% del total d’habitatges.

En el cas dels petits propietaris, el consistori ha rellançat el programa Tu tens la clau, que els ofereix avantatges perquè cedeixin els seus pisos desocupats a la bossa de lloguer assequible. Montaner calcula en un miler els habitatges que ha sumat la bossa de lloguer a través d’aquest programa. Pel que fa als pisos buits de grans tenidors, el regidor assegura que s’ha arribat a un acord amb la Generalitat perquè faci una aportació de 20 milions d’euros que se sumarà als 20 milions que pressupostarà l’Ajuntament per a la compra de pisos que els bancs passen a fons d’inversió.

Més pisos públics

L’administració té dret a tempteig i s’han començat a estudiar les llistes de pisos disponibles. Ajuntament i Generalitat tenen tècnics elaborant convenis per quan sigui possible comprar aquests pisos. De moment, no hi ha hagut cap compra i els càlculs de totes dues administracions no coincideixen sobre el nombre de pisos que es podrien arribar a adquirir. Per l’Ajuntament, amb els 40 milions es podrien comprar i rehabilitar 400 pisos mentre que la Generalitat els calcula en 800.

El pla pel dret a l’habitatge fixa en 13.000 els pisos de lloguer social que tindrà Barcelona un cop estigui completat. Actualment n’hi ha 9.000, mentre que a principi de mandat la xifra era de 6.500. A aquests immobles s’hi sumen els 350 immobles de la fundació Habitat 3 que, a més, segons el regidor, té el compromís de la Generalitat de rebre 4 milions d’euros per comprar habitatges que es podrien fer servir per reduir la llista d’espera de la Taula d’Emergències, que a hores d’ara té uns 400 casos amb solucions provisionals mentre no hi hagi pisos disponibles.

La mesura aprovada pel consistori que fixa l’obligació de dedicar el 30% dels nous pisos o grans rehabilitacions a habitatge social permetrà fer créixer el parc d’habitatge públic. L’Ajuntament de Barcelona també paga ajuts al lloguer a 10.000 famílies que no tenen prou recursos per fer-hi front.

LA XIFRA

1.000
pisos
de propietaris particulars han entrat a la bossa de lloguer assequible a través del programa ‘Tu tens la clau’.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona