Societat

Barcelona demana il·legalitzar la Fundación Franco

El ple municipal insta l’Estat a suprimir la polèmica entitat

Els regidors independentistes planten Colau

El ple de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir instar l’Estat espanyol a il·legalitzar la Fundación Francisco Franco. És un dels primers ajuntaments que es pronuncien en aquest sentit, sobretot arran d’haver transcendit que la fundació busca local per instal·lar-se a la capital catalana.

La proposta es va aprovar amb els vots a favor de BComú i el PSC, mentre que hi va votar en contra el Pp i Cs es va abstenir. La proposta dels Comuns havia rebut el suport de tots els regidors independentistes, però no van votar perquè hores abans havien abandonat el ple. Els regidors dels grups d’ERC, el PDeCAT i la CUP i els regidors no adscrits Juanjo Puigcorbé i Gerard Ardanuy van deixar la sessió al començament, després que el govern municipal es negués a suspendre la sessió per les mobilitzacions i la situació d’estat de setge de Barcelona d’ahir. Només hi van ser presents a l’inici del ple, que per a més inri va començar amb retard perquè l’alcaldessa Ada Colau estava reunida amb el president del govern de l’Estat, Pedro Sánchez. L’enuig doble dels regidors independentistes va fer-los decidir abandonar el ple, que tot i ser força dens va acabar abans de les 2 de la tarda perquè no hi va haver les seves intervencions.

En la defensa de la proposició aprovada pel consistori, el tinent d’alcalde de Drets de la Ciutadania, Jaume Asens, va argumentar que no es pot “normalitzar l’existència de l’única entitat europea que reivindica una dictadura”, ja que “a Europa això seria il·legal”. L’advocat assegurava en el seu discurs que il·legalitzar la fundació era una qüestió “d’higiene democràtica” i recordava que no hi ha precedents en la resta de democràcies europees.

La regidora portaveu de Ciutadans, Marilén Barceló, va mostrar-se disposada a “obrir el debat per il·legalitzar institucions si enalteixen dictadors”, però no pas per “amagar la mala gestió municipal”.

El ple va aprovar per unanimitat ampliar el nombre d’agents que patrullin per la ciutat durant les festes de Nadal.

La falta de majoria dels Comuns en el ple de Barcelona es va posar de manifest en ser aprovada una reprovació de les polítiques econòmiques municipals. El PSC va votar amb Cs i el PP per deixar els Comuns en minoria a l’hora d’instar-lo a negociar el pressupost per al 2019, encara que Colau no€ tingui perspectiva de sortir-se’n.

D’altra banda, el ple va decidir lliurar la Medalla d’Or al mèrit cultural i esportiu al periodista Joaquim Maria Puyal, a l’editor Jorge Herralde, a les pedagogues musicals Maria Dolors Bonal i Assumpció Malagarriga i al director de cinema Pere Portabella.

LA XIFRA

5
medalles d’or va donar el ple a J. M. Puyal, J. Herralde, P. Portabella, M. D. Bonal i A. Malagarriga.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona