Societat

MABEL LOZANO

ESCRIPTORA, DOCUMENTALISTA I AUTORA DEL LLIBRE EL PROXENETA I DEL LLARGMETRATGE HOMÒNIM

“Als ‘puticlubs’ els homes busquen més la submissió que el sexe”

La Federació de Dones Progressistes li acaba de lliurar el premi Millor Guió Activista 2018 pel seu treball en la denúncia de les violències masclistes, especialment el tràfic i la prostitució

Diu sovint que Irina li va canviar la vida. És ella la que l’ha convertida en una infatigable activista pels drets de les dones? Documentals com ara ‘Voces contra la trata de mujeres’, ‘Chicas Nuevas 24 horas’ i ‘El proxeneta’ ho acrediten.
Vaig conèixer Irina al 2007 quan va ser rescatada pel projecte Esperança. És una noia russa a qui van prometre que si venia a l’Estat espanyol i treballava un any de cambrera es podria pagar la carrera de medicina i s’ho va creure, com s’ho creuen tantes altres. Nosaltres també ens ho creuríem si ens trobéssim en les seves circumstàncies i busquéssim una oportunitat.
I cauríem en l’infern d’una de les pitjors formes d’esclavitud.
Sí, seríem víctimes d’una terrible, estesa i molt lucrativa violència. Segons el darrer informe de l’Organització Internacional del Treball (OIT), hi ha quatre milions i mig de persones amb les quals es trafica amb finalitat de l’explotació sexual, la immensa majoria dones i nenes. Es tracta d’un gran negoci d’àmbit mundial equiparable al del comerç d’armes i de les drogues. I tinguem en compte que les dades reals sempre superen les oficials.
L’agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) parla explícitament de l’erradicació d’aquesta pràctica. Això hi ajuda?
La presa de consciència internacional és absolutament necessària i és deguda sobretot al moviment de lluita de les dones pels seus drets i a la seva capacitat d’associar-se, crear xarxa i exercir pressió. Hem aconseguit quotes d’igualtat i d’autonomia i no podem girar l’esquena a d’altres dones que viuen esclavitzades dins quatre parets o a l’intempèrie de les carreteres, tractades com si fossin una mercaderia. Jo, almenys, no puc.
En canvi, s’ estigmatitza o qüestiona la víctima, com si la societat no volgués veure les Irines...
Ni les Irines, ni les Svetlanes, ni les Sofies, ni les Yandis... Ni tantes dones que són enganyades, segrestades, venudes, violades, prostituïdes 24 hores al dia. Per a mi aquestes dones tenen nom, rostre, família, sentiments, el que els passa ens podria haver passat a nosaltres. No són ni millors, ni pitjors, ni més ni menys llestes, però han nascut en un entorn empobrit i han estat captades pels criminals que es beneficien de la seva necessitat. Justament, amb els meus documentals, el que pretenc és combatre la indiferència que encara susciten.
Hi ha una doble moral? Si es retiren de l’espai públic no molesten.
Una moral ben hipòcrita. Per una banda s’és molt permissiu amb la prostitució perquè està molt enquistada socialment i culturalment, però per l’altra s’arracona les víctimes en guetos on no fereixen les sensibilitats respectables i estan indefenses a mans dels seus explotadors sense que importi gaire ningú.
Associa la prostitució amb el tràfic?
Sí, actualment en el nostre país, van junts. La prostitució es nodreix gaire bé de forma absoluta del tràfic repugnant d’éssers humans, no de la suposada voluntat de dones que s’hi dediquen lliurement. Aquest és un dels mites que cal desterrar de l’imaginari de molta gent.
Llavors deu tenir una posició clara sobre la pretesa legalització de l’activitat.
Molt clara, sóc abolicionista!
Es diu que amb la legalització es posaria fi a les màfies i es millorarien els drets de les dones
Hi ha una trampa en aquest discurs que sona modern i progressista però que en realitat beneficia el lobby proxeneta i representa una gran reculada. Per això, al 2001 es va crear precisament Anela (Asociación Nacional de Empresarios de Clubs de Alterne), per rentar la cara a l’explotació sexual i augmentar els seus rendiments. Anela va perdre tota credibilitat quan es va demostrar que en els seus locals hi havia tràfic fins i tot de menors, però ara sembla que d’altres defensen la idea en nom de la llibertat de les dones. Com si les dones fossin lliures de triar l’ofici més antic del món, com si aquesta proclamada llibertat no estigués condicionada per la pobresa, l’exclusió, l’engany, el segrest, el temor de les represàlies... La realitat és que cap dona neix per a puta, això no és Pretty Woman!
Cal incloure els ‘consumidors’ en el discurs de la prostitució?
Sí, a la vegada que hem d’empatitzar amb les dones, també hem de tenir clar que qui està generant aquesta violència són els nostres homes amb la seva demanda. Per què es creuen amb el dret de comprar dones?
Quina és la resposta? Què diria que busquen en els ‘puticlubs’?
Tant o més que sexe, l’ostentació del seu poder i la submissió de la dona, de la qual poden fer ús sense que es rebel·li. És el vell poder del patriarcat que rebutgen de perdre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES