Societat

ASHA MIRÓ

AUTORA DE ‘LA FILLA DEL GANGES’

“Una adopció és un acte d’amor”

Es reedita ‘La filla del Ganges’, el relat que va liderar vendes el 2003

Miró reflexiona sobre un tema que va passar del tabú a la moda

Ha reviscut amb la seva filla Komal el procés de l’adopció

Es reedita un referent
Asha Miró va ser adoptada en un moment en què hi havia poques adopcions internacionals. El relat en primera persona que va publicar el 2003 va fer obrir els ulls a molta gent sobre l’adopció i va ser tan popular que es llegia a les escoles. Ara es torna a trobar a les llibreries.

Després de 15 anys de la publicació de La filla del Ganges, l’editorial Navona reedita un llibre que va convertir Miró en una gran divulgadora de l’adopció.

Quan la van adoptar, el 1974, les adopcions eren escasses.
D’internacionals n’hi havia poquíssimes, de nacionals n’hi havia més però molts no sabien que eren adoptats, es veia lleig que t’haguessin adoptat quan en realitat és un acte d’amor, perquè fas una renúncia a tenir una vida tranquil·la i comparteixes tot el que tens amb una criatura.
Pot tenir un origen egoista, voler tenir un fill.
Sí, però després veus que aquest possible acte d’egoisme es converteix en un acte d’amor perquè de vegades no saps com sortiran les coses. Per als pares biològics també és una sorpresa, però els adoptats tenen un bagatge, uns orígens, que sempre són presents. Jo em passava el dia explicant que era adoptada perquè la gent em veia morena i em preguntava.
Com reaccionava la gent?
Em deien “ai, pobreta” perquè m’havien abandonat i com a conseqüència algú m’havia donat l’oportunitat.
Això ha canviat?
Sí, per sort. Hem passat del rebuig a l’admiració per la gent adoptada, perquè hi ha la consciència i la sensibilitat que la criatura que arriba té un passat, ho ha passat malament i l’has d’acollir el millor possible.
Deu espantar més adoptar una criatura gran pel seu passat...
Aquests nens tenen tantes ganes de ser feliços, de sentir-se arrelats i un més, que poden deixar de banda tota la història que porten al darrere.
S’adapten molt ràpidament, oi?
Superràpid. El 2007, quan va arribar la Komal [la seva filla adoptada de l’Índia], vaig reviure el que la meva mare explicava al diari que va escriure arran de la meva adopció. Estar al costat de la Komal, veure com aprèn les primeres paraules, la rapidesa d’aprendre... El que va fer la meva mare era meravellós i jo ho vaig fer també: dedicar a aquella criatura tot el meu temps. És com si volgués recuperar en un any els sis anys de la seva vida que m’havia perdut.
Amb l’adopció de la Komal sembla haver tancat el cercle. Va arribar amb sis anys, la mateixa edat que vostè. Com li ha servit la seva experiència?
M’ha servit moltíssim perquè m’he trobat amb les mateixes situacions que la meva mare. Hem pogut compartir les experiències i és meravellós. Tothom ha de poder tenir el dret de tenir menjar, una casa, una educació i l’estimació. De vegades alimenta més l’estimació que el menjar.
Al llibre parla de la cara rosa i la cara fosca de l’adopció. Què vol dir?
S’han vist casos de pares que no s’han vist amb cor de tirar endavant amb aquella criatura.
I han tornat el nen.
El deixen en mans de la Dgaia i la Dgaia els deixa en un centre de menors. És trencar-li el cor dues vegades. L’abandonen un cop i el tornen a abandonar. Qui supera això? Un nen no es pot demanar a la carta, has de tenir la capacitat d’adaptar-te a les circumstàncies, a la criatura. Els pares adopten els nens, però els nens també adopten els pares. És una estimació que es dona a les dues bandes.
Diu que l’adopció ha passat del tabú a la moda. Per què va haver-hi un ‘boom’ fa uns anys?
Potser per l’exemple de personatges com Angelina Jolie, quan sempre hi ha hagut necessitat.
Per què creu que no hi ha més adopcions nacionals?
Aquí també volen nens petits, i no n’hi ha tants. Ara s’està fent una campanya d’acollides i està molt bé, però per a mi és més difícil. Vaig estar a punt d’acollir una nena de 15 anys però al final va decidir que es quedava en un centre. És difícil tractar entre aquesta llibertat teva, la llibertat de les criatures i les famílies, has d’anar amb peus de plom.
Què li ha aportat la seva etapa de divulgadora?
Remous consciències. Al meu primer viatge a l’Índia vaig pensar: em quedo aquí. Volia ajudar les dones a fer la seva revolució però vaig entendre que això allà no servia. Després vaig seguir anant-hi, per la Komal i la meva germana biològica, i ara organitzarem amb una agència de viatges un itinerari de 12 dies seguint els escenaris del llibre perquè la gent descobreixi com és l’Índia real. Jo la trobo fascinant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós