Societat

Feministes multades el 8-M denuncien la seva criminalització

Interior ha sancionat set dones per haver tallat carrers a Barcelona

Set més tenen un procés penal pel tall d’FGC

La mobilització de dones el 8 de març del 2018, amb la convocatòria d’una vaga, va ser massiva, però també repressiva. Set activistes de Barcelona han rebut una sanció administrativa per haver tallat carrers el 8-M i set més s’enfronten a un procés penal per haver envaït prop de dues hores les vies del tren de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a Sant Cugat del Vallès. Col·lectius feministes han reclamat a l’Institut Català de les Dones (ICD) que exigeixi als altres departaments del govern que no se les criminalitzi i que es respecti el seu dret de vaga.

“Amb aquestes multes al moviment feminista, hi ha una intencionalitat política clara”, manifesta l’activista Dolo Pulido, que assegura que les noies sancionades pel Departament d’Interior no van fer cap acció violenta i només van tallar carrers i van fer de piquets en aquesta vaga comunicada, tal com es fa en altres vages i no són sancionades a través de la llei mordassa. Per això van demanar una reunió amb la presidenta de l’ICD, Núria Balada, que les va rebre el 20 de desembre passat, i en la qual també hi havia representants d’FGC. Per ara, no tenen cap resposta. Amb tot, des de Novembre Feminista i 8.000 Motius ja avisen que el proper 8-M tornaran als carrers per denunciar el setge del patriarcat.

En concret, Interior ha sancionat amb multes de 200 a 300 euros quatre activistes del Poble-sec, una de Sants (sense requerir-li la identificació) i una altra a Vallcarca. Les multes van ser comunicades a l’agost, i ara esperen la resposta als seus recursos.

Pel que fa al cas de Sant Cugat, Marta Padrós, una de les denunciades, que va comunicar la vaga com a secretària de gènere de la CGT, explica que les entitats de dones van acordar tallar les vies dels ferrocarrils en aquest municipi perquè era una convocatòria d’aturada de país i per visibilitzar que un 17% de les agressions sexuals es produeixen en transports públics. “FGC no va fixar serveis mínims, ens va menystenir i, en veure’ns, va avisar els Mossos, els quals van identificar set de les quaranta que érem allà. Van escollir les que enganxaven cartells o duien megàfon. I a mi, que parlava amb Catalunya Ràdio”, recorda Padrós, que hi afegeix: “De bona fe ens vam identificar, perquè fèiem una reivindicació ben legítima.” La policia d’ofici va dur el cas a un jutjat de Rubí i FGC va xifrar en 26.000 euros l’afectació a la xarxa, que podrien ser reclamats a les manifestants. Ara la fiscalia ha de determinar si presenta o no acusació contra elles. “FGC diu que no ens acusa, però no vol renunciar a la responsabilitat civil de 26.000 euros”, sosté Padrós, i critica que “la Generalitat no va denunciar ningú per haver tallat carrers i vies en les vagues del 3-O i el 8-N del 2017”.

LA XIFRA

26.000
euros
haurien d’abonar les set dones denunciades als jutjats pel tall de vies a Sant Cugat si FGC no hi renuncia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres