Societat

Josep Maria Blanco

Col·laborador de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR›)

“El calendari fa visible la nostra riquesa religiosa”

“El nou calendari de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós parla, aquest any, d’històries de saviesa i l’han dibuixat nens”

“Hi ha històries de valors de totes les tradicions que tenim avui a casa nostra”

“A Salt també s’ha fet un calendari que arribarà a totes les entitats perquè se sap però no es coneix la diversitat religiosa”

SEMPRE DIÀLEG
Josep Maria Blanco és membre de la delegació diocesana pel diàleg interreligiós del Bisbat de Girona i col·laborador, des de fa molts anys, de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (Audir). El 2008 i arran d’uns incidents de falta de tolerància religiosa a Salt, va impulsar des de l’Audir i amb l’impuls de l’Ajuntament, la Taula de Diàleg Interreligiós de Salt, avui un èxit. També forma part de la Taula de Diàleg Interreligiós de Blanes. Blanco presenta a les comarques de Girona el calendari interreligiós d’Audir, però, aquest any, també el de Salt, que, a diferència del primer, no és perquè el compri el públic sinó que es regalarà a les entitats.

Un any més l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (Audir) ha elaborat el calendari on dona veu a les diferents religions presents a casa nostra. El calendari, una eina per fer visible la riquesa cultural i religiosa del nostre país, aquest any explica històries de saviesa i l’han dibuixat nens. És un calendari de paret i hi ha marcades totes les festes i celebracions de les diferents tradicions que hi ha avui a Catalunya.

Què és l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós.
És una entitat catalana pluriconfessional que promou el diàleg i està assentada en la creença que la diversitat no pot ser mai un obstacle sinó que és una riquesa. Audir va començar a treballar el 1999 i el 2004 va promoure el IV Parlament Mundial de les Religions aprofitant el Fòrum de les Cultures. L’entitat té grups de diàleg, un projecte de presons, fa publicacions, té una coral interreligiosa, fa aquest calendari i promou les diferents taules de diàleg interreligiós a diferents localitats.
El calendari parla de totes les religions?
Parla de les religions que tenim aquí a casa nostra, de les majoritàries en el nostre entorn, i serveix per fer visible la diversitat que ens enriqueix a nosaltres com a poble. Aquest calendari és tota una tradició: es fa des de l’any 2000.
Aquest any està dibuixat per nens. Recull 12 històries de saviesa que transmeten valors.
Sí, valors que comparteixen totes les religions. Aquest calendari és molt especial. La història dels calendaris arrenca l’any 2000 i en principi els feia la Plataforma per al Diàleg Interreligiós de Ginebra i nosaltres aquí en fèiem la traducció i l’adaptació. A partir del 2016 ja ens fem el nostre, per tant, el del 2017, el del 2018 i aquest del 2019 són els que Audir ha fet amb els seus recursos i amb el seu criteri. Aquest l’han fet els nens, els adults del futur. S’ha treballat a les escoles i a les famílies.
La primera història, del mes de gener, és la del bon samarità.
Sí, de l’Evangeli de sant Lluc. Ens mostra una mica el fet que a vegades les titulacions o les aparences no volen dir res, sinó que és el bon cor el que farà ser bona una persona. La història del mes de febrer és un conte clàssic xinès que ens remet a les tradicions orientals; el del març ens remet a l’època de l’abat Oliba; el de l’abril és un conte de la Fe bahá’í. Hi ha històries musulmanes, budistes... De fet, moltes les hem sentit sovint i no en sabem l’origen. A vegades, per exemple, la gent que fa escoltisme o està en un esplai parla de valors que ara en diem ecologistes i no sabem que tenen els seus orígens en l’hinduisme.
Vostè és membre fundador de la Taula de Diàleg Interreligiós de Salt, una localitat de 30.000 habitants on hi ha fins a 84 nacionalitats i s’hi parlen més de cent idiomes. I quantes religions hi ha?
Pel que fa a religions no hi ha tanta diversitat com podríem pensar: hi ha cristians, musulmans i sikhs. Què passa? Que dintre dels cristians tenim moltes esglésies: les catòliques, les evangèliques, les de Filadèlfia..., i dintre dels musulmans tenim diferents oratoris en funció de la nacionalitat dels practicants, que a l’hora de fer els seus cultes cadascú ho fa en la seva llengua. Tenim el centre islàmic que agrupa els subsaharians, el que agrupa els magribins... i també hi ha els sufís.
A Salt aquest any també han fet un calendari interreligiós.
És la primera vegada que es fa gràcies al fet que ho ha promogut l’àrea de Ciutadania, que considera que és un element molt visible que donarà a conèixer la diversitat religiosa de la ciutat, que es coneix però potser no amb profunditat. La idea és que el calendari arribi als centres institucionals, també a la policia, a les escoles...
La taula va néixer a Salt el 2008 arran d’un conflicte per la creació d’un oratori musulmà.
Aleshores vam fer una mediació i la situació es va reconduir. Amb la taula el que es pretenia era mantenir un caliu de proximitat, de coneixença, i que això dissipés qualsevol tipus de malentès, a la vegada que permetia aquesta semblança entre uns i altres. En tots aquests anys de coneixença ara molta gent de diverses religions quan es veuen pel carrer se saluden.
Què fan a la taula de Salt?
Ens trobem periòdicament, parlem. Hem donat a conèixer a la gent del poble el que és, per exemple, la Festa del Xai; hem treballat molt en relació amb els espais de culte, que durant molt de temps no se’n deixaven fer de nous, i es fan activitats com la d’aquest any, que hem celebrat l’Any Panikkar, on hi ha hagut molta participació, també de gent jove, que és molt important.

RELIGIONS



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró