Societat

La visita anual més desitjada

L’alcaldessa de Girona demana a Ses Majestats que vetllin per tots els qui, com l’any passat, són lluny de casa

Per primer cop, Baltasar va fer el seu discurs en català

A les comitives hi havia escaladors, els cavallets i els bastoners

Fanalets de paper que representaven cossos celestes, com el sol; d’altres de l’estimat regne animal, entre els quals destacaven dinosaures, taurons, granotes o ànecs; i també molts fanals de colors creats gràcies a l’art i a la imaginació dels més petits. Infinitat d’aquests càlids punts de llum, exhibits amb gran il·lusió pels nens i nenes, ressaltaven ahir pels carrers de Girona al llarg del recorregut de la cavalcada dels Reis Mags d’Orient. Una desfilada que es va iniciar a dos quarts de set de la tarda al passeig del General Mendoza i que va arribar, a les 20.40 h, a la plaça del Vi. A més de l’expectació, de les ganes de rebre Ses Majestats i de les cares de felicitat, durant la ruta també hi va ser present el record i la solidaritat amb els presos polítics catalans, amb els Jordis i amb les persones que s’han vist forçades a exiliar-se. És per aquest motiu que, el vespre anterior, diversos veïns i veïnes van penjar llaços grocs en tot el trajecte. Són molts els desitjos, com el de llibertat: un anhel que també va ser reclamat a la capital gironina la nit de Reis de l’any passat.

A la plaça del Vi, l’alcaldessa, Marta Madrenas, va donar la benvinguda a Ses Majestats. Els va dir que tenia unes peticions per a ells, tenint en compte que són “els reis de la pau, la il·lusió, l’alegria i la llibertat”. Els va requerir que protegeixin les persones que estiguin tenint dificultats i vetllin pels qui, com el 2018, es veuen obligats injustament a ser lluny de casa: “Esperem que mai més torni a passar i que l’any vinent puguin tornar a estar amb els seus.” I, per acabar, va donar fe que els nens i nenes s’havien portat “o molt bé o prou bé”: un irònic matís que va fer riure el públic. Els Reis van respondre que ho tindrien present i, com a novetat, Baltasar va revelar que havia fet classes de català i, per primer cop, es va adreçar als assistents en aquesta llengua.

Abans de l’arribada al davant de l’ajuntament, i en una nit en què els termòmetres marcaven 5 graus, la cavalcada va recórrer el passeig del General Mendoza, el carrer Ultònia, el de la Creu, Emili Grahit, Joan Maragall, la plaça de Pompeu Fabra, Jaume I, l’avinguda de Sant Francesc, el lateral nord de la plaça de Catalunya i la pujada del pont de Pedra, per culminar a la plaça del Vi. Va ser una cavalcada lluïda, amb un únic incident que va acabar en una anècdota, ja que es va poder solucionar aviat. En un punt de la ruta, la carrossa de Baltasar tocava els fils de la llum i es va haver de desmuntar un moment el sostre.

La cavalcada està organitzada per l’Associació de Jesús Crucificat-Manaies de Girona. El president dels Manaies, Narcís Reixach, va destacar positivament que, tot i que la ciutat ja supera els 100.000 habitants, els tres Reis sempre hi continuen sent “propers i assequibles”. Encapçalant el seguici hi havia la comitiva del foc, els membres de la qual van encendre la flama de diversos fanalets i espelmes. I, com és tradició, cada comitiva reial duia una banda diferent. En la del rei blanc, els escaladors, que pugen als domicilis a deixar-hi els regals. Darrere d’aquesta primera carrossa hi havia una cuina amb foc real, en la qual es van fer truites per agafar forces per a la llarga nit. A la del rei ros, els cavallets; i a la del rei negre, els bastoners. I, tancant la desfilada, els Mamelucs, amb els cavalls i la contagiosa sonoritat i alegria dels seus platerets i timbals.

286
personatges hi havia a la cavalcada, als quals s’hi ha de sumar 45 voluntaris més que van ajudar en l’organització.

Punt de trobada, a les Pedreres

El rei ros va ser el primer d’arribar ahir a Girona i va instal·lar, a les quatre de la tarda, el seu campament als Jardins de les Pedreres. Allà, Gaspar va esperar els seus dos companys, Melcior i Baltasar, ja que, com cada any, provenien de punts diferents. Els nens i nenes els van saludar, hi van parlar i es va repartir xocolata i melindros. A les 18 h, els heralds de Girona a cavall, juntament amb el porrer i l’àliga, van obrir el recorregut. Van desfilar tot seguit els tres missatgers, cadascun dels quals duia l’escut d’un dels Reis. Darrere seu hi havia els músics, que donaven pas a la carrossa dels magistrats, encarregats de llegir les cartes que els han portat els carters i els secretaris dels carrers. I, a continuació, les tres comitives: la del rei blanc, la del ros i la del rei negre. A les 18 h, Ses Majestats van baixar a peu des del campament reial. Van passar pel passeig Fora Muralla, la pujada de les Pedreres, el carrer del Carme, el pont de l’Alferes Huarte i van arribar al passeig del General Mendoza, on a les 18.30 h va començar la cavalcada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona