Societat

El síndic de greuges analitzarà què va fallar en el cas del nadó de Pineda

L’Ajuntament d’aquest municipi del Maresme exercirà l’acusació contra el pare i presumpte agressor, en llibertat

Demanen més formació per als sanitaris

El síndic de greuges, Rafael Ribó, es reunirà aquesta setmana amb la Dgaia, el Departament de Salut i els serveis socials per analitzar què va fallar en el cas del nadó de dos mesos ingressat a la Vall d’Hebron després que el seu pare presumptament el maltractés. En declaracions a TV3 que ahir recollia l’agència ACN, Ribó ha demanat un protocol més exhaustiu per detectar aquestes situacions i més formació per als professionals, i ha assenyalat que l’Ajuntament de Pineda, d’on és la família del menor, hauria d’haver fet un seguiment més exhaustiu del cas. A través d’un comunicat, el síndic ha considerat que cal determinar si hi va haver “indicis previs no detectats adequadament” per la Dgaia, el Departament de Salut i els serveis socials.

Segons algunes informacions, el nadó ja va ser atès el 28 de desembre passat a l’hospital de Calella i els treballadors socials van informar llavors els serveis socials de l’Ajuntament de Pineda d’un “risc d’exclusió social”, encara que no van activar cap protocol per maltractaments. Precisament aquesta atenció prèvia al menor ha motivat que el Departament de Salut i el síndic de greuges hagin obert la investigació per saber per què no van funcionar els protocols de prevenció de maltractament infantil i per què els metges no van detectar en el nadó indicis de possibles maltractaments. Els serveis socials de Pineda tenien concertada una entrevista amb la jove parella per al 16 de gener.

Malgrat això, la mare del nadó va tornar amb el nen a l’hospital de Calella després de la pallissa que presumptament li va propinar el pare el dia 3 de gener i, atesa la gravetat de les lesions que presentava el menor, va ser derivat a la Vall d’Hebron.

El pare, en llibertat

El pare del nen, de 21 anys, està en llibertat provisional amb mesures cautelars: s’ha de presentar setmanalment al jutjat, se li ha retirat el passaport i el jutge li ha prohibit acostar-se a menys de 500 metres del fill. El nen continua ingressat, estable dins la gravetat, a l’hospital Vall d’Hebron, on va ser derivat des de l’hospital comarcal de Calella. L’Ajuntament de Pineda, on resideix la família, ha anunciat que es personarà com a acusació particular en aquesta causa. La mare del nadó no està detinguda, però el petit està a càrrec del Departament d’Afers Socials.

La presidenta de l’Associació Catalana per a la Infància Maltractada (ACIM), Carme Tello, també es va afegir ahir a les veus que demanen més formació per al professional sanitari i educatiu que treballa amb menors per advertir casos de maltractaments. Tello, que considera que els professionals estan escassament formats, ha demanat que se’ls instrueixi específicament en aquest àmbit.

En una entrevista en l’emissora RAC1, Tello, que és psicòloga, va reconèixer ahir que hi ha maltractaments difícils de diagnosticar, però que “el maltractament físic és el més fàcil”, i va advertir que les lesions que es produeixen quan “se sacseja un nadó perquè deixi de plorar són molt característiques” i són les més freqüents.

LA DATA

03.01.19
El nadó
va ser atès a l’hospital de Calella, que el va derivar al de la Vall d’Hebron en vista de la gravetat de les lesions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona