Societat

Els taxistes mantenen la vaga en espera d’una nova reunió amb la Generalitat

La Gran Via de Barcelona continua tallada i proposen marxes lentes, col·lapsar el port i l’MWC si no s’arriba a un acord

El portaveu de l’associació més representativa del sector recorda que “la violència no és el camí”

Els taxistes de Barcelona han decidit aquest migdia mantenir la vaga indefinida iniciada ahir contra el decret del govern per regular els vehicles de lloguer amb conductor (VTC) a l’espera del resultat de la reunió d’aquesta tarda amb la Generalitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona per intentar un acord. 

En declaracions als periodistes després d’una assemblea de taxistes celebrada aquest migdia a la confluència del passeig de Gràcia amb la Gran Via, Alberto Álvarez, el portaveu de l’associació més representativa del sector, Élite Taxi, ha exigit al govern que augmenti el període de precontractació dels VTC, que l’executiu català insisteix a mantenir en un mínim de 15 minuts.

Durant l’assemblea s’ha proposat fer més dures les mobilitzacions com marxes lentes per tota la ciutat cobrant el viatge al passatge, tallar i col·lapsar el port o bloquejar el Mobile el proper dia 24. Aquestes es votaran a l’assemblea d’aquesta tarda en funció del resultat de la reunió amb la Generalitat.

Així que avançava l’assemblea, però, la tensió s’ha anat apoderant dels taxistes i en plena discussió sobre com prendre les decisions, dos taxistes han acabat elevant el to tant que han arribat a les mans, barallant-se entre dos d’ells i havent de ser separats per companys.

En apropar-se els periodistes a veure i prendre imatges del moment, alguns dels taxistes han volgut impedit que la premsa fes la seva feina i un d’ells ha acabat agredint un periodista del diari El País. L’agredit ha hagut de ser atès pels serveis mèdics després de rebre un fort cop de cap que li ha provocat sagnar.

Mentrestant, uns 450 taxis, segons estimacions de la Guàrdia Urbana de Barcelona, continuen ocupant a aquesta hora el tram central de la Gran Via de Barcelona entre els carrers Entença i Girona. 

A l’inici de l’assemblea, Álvarez ha fet una crida al col·lectiu de taxistes a no repetir episodis violents com els viscuts ahir, perquè “els taxis no som violents i la violència no ens ajuda en la nostra lluita”, ha subratllat, encara que al mateix temps ha garantit assistència jurídica als taxistes detinguts.

En declaracions a Catalunya Ràdio, ha afirmat que entén que hi ha desesperació i que “la gent té molta por a perdre-ho tot”, però tot i així, ha defensat que “la violència no és el camí”. “La violència està tacant un col·lectiu que és honrat i treballador”. En declaracions a RAC1, Álvarez ha admès que es conformaria amb una hora d’espera en la prereserva de les VTC.

Per la seva part, la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum (FeSMC) de la UGT de Catalunya ha emès un comunicat per “condemnar els actes violents” que es van produir divendres a la nit a Barcelona durant les protestes dels taxistes.

Des del sindicat han remarcat que cal defensar el dret de vaga i de manifestació de tots els treballadors i per això “respecten les mobilitzacions del sector del taxi en defensa dels seus interessos”. Però tot i així han estat contundents en “rebutjar les agressions” que taxistes van proferir a conductors de VTC.

“Demanem respecte pels conductors del sector de les llicències VTC, que són treballadors per compte aliè i es veuen obligats a treballar en una situació de precarietat i, ara, a més, de risc”, assegura UGT. Per últim, el sindicat ha demanat a la Generalitat “que busqui solucions que permetin la convivència dels dos col·lectius” de mobilitat.

Abans de dilluns

La Generalitat espera aconseguir un acord amb els taxistes de Barcelona “abans de dilluns”, que permeti posar fi a la vaga indefinida que van iniciar ahir i a l’ocupació de la Gran Via de Barcelona per part de centenars de vehicles.

En declaracions a Catalunya Ràdio i a RAC1, el conseller de Territori de la Generalitat, Damià Calvet, ha defensat el contingut del decret que prepara per regular els vehicles de lloguer amb conductor (VTC). Respecte a la protesta iniciada pels taxistes, el conseller ha dit que “és legítima sempre que no suposi alterar l’ordre públic, que no hi hagi violència o no s’ataqui l’economia de la ciutat”.

En aquesta línia, ha alertat que episodis de violència com els registrats ahir a Barcelona, que ha atribuït a “alguns grups incontrolats”, afecten la imatge del taxi i de la ciutat, i ha afegit que “la gent no pot viure amb l’angoixa de trobar-se violència a la cantonada”.

El conseller ha insistit que no es planteja modificar el període de precontractació d’un VTC perquè “és sòlid jurídicament” i permet “diferenciar prou” l’activitat de taxis i vehicles de lloguer amb conductor, ha considerat. D’aquesta forma, ha deixat clar que una cosa és el decret llei, en el qual no es planteja fer modificacions sobre el període de precontractació, i una altra cosa la futura llei catalana que regularà l’activitat de taxis i VTC, en la que el Govern està obert a estudiar aportacions del sector del taxi.

Nou detinguts per desordres i danys

Les protestes convocades pel sector del taxi a Barcelona en contra del decret del govern sobre els vehicles de lloguer amb conductor, els anomenats VTC, es van saldar ahir a la nit amb nou persones detingudes.

Fonts dels Mossos d’Esquadra han assegurat que fins a les 23 hores d’ahir el balanç de detinguts era de set persones per desordres i danys en les concentracions de protesta, mentre que la Guàrdia Urbana va practicar dues detencions més.

La Guàrdia Urbana té constància de tres agressions a vehicles VTC, i el cas més greu es va donar a la confluència de la Via Laietana amb el carrer Jonqueres, on un grup de persones va envoltar un vehicle VTC, li va rebentar alguns vidres i el va abonyegar, i el conductor va haver de ser atès pel Servei d’Emergències Mèdiques de Catalunya per una crisi d’ansietat.

El taxi de Barcelona va començar ahir una vaga indefinida que continua avui en protesta per la decisió del govern de limitar a un mínim de 15 minuts el temps que ha de passar entre que es contracta un vehicle VTC i aquest pot prestar el servei, un interval de temps que els taxistes troben insuficient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES