Societat

La vida social

Una Candelera una mica trista

Jordi Maronda ha muntat per últim cop el pessebre de la farmàcia Matilló Prat

Ha estat un referent del Nadal garrotxí durant 25 anys

El dia 2 de febrer, dia de la Candelera, tal com mana la tradició, qui ha fet pessebre l’ha de desmuntar i desar les figures, el suro, la molsa –si és artificial–, etc. Toca endreçar el pessebre i, en certa manera, tancar definitivament el temps de Nadal. És, doncs, una feina emotiva i que genera una mica de nostàlgia.

Aquest any, per a la gent de la farmàcia Matilló Prat de les Preses serà una Candelera especial. Després de 25 anys, haurà estat l’última vegada que Jordi Maronda ha muntat l’espectacular pessebre monumental de la farmàcia, amb una seixantena de figures que són autòmats (més d’un centenar comptant-hi les estàtiques) i que està farcit d’efectes especials: hi plou, hi trona, hi llampega, hi neva, hi ha núvols, fum, boira, foc, aigua, molta aigua, un estany amb peixos, l’estel dels Reis viatja pel cel del pessebre... És un pessebre que ha anat ampliant i que, cada any, presenta alguna novetat. De fet, per a moltes persones d’arreu de Catalunya –també de la Catalunya Nord–, s’ha convertit en una cita ineludible del Nadal.

El pessebre de la farmàcia de les Preses no deixa ningú indiferent. Qui l’ha visitat s’hi ha quedat embadalit. Els primers anys era petit i amb figures estàtiques. Quan va començar a adquirir els autòmats, també hi va muntar un circuit d’aigua i ha anat creixent. Les figures són de les parades de figures dels mercats de Santa Llúcia de la catedral i la Sagrada Família de Barcelona, de les fàbriques de Múrcia, on hi ha molta tradició, i més endavant d’una botiga especialitzada de Granada. N’hi ha també unes quantes de Nàpols. L’espectacularitat vol molta feina, i ningú no veu les hores que hi passa muntant-lo les dues setmanes prèvies a la diada de Santa Llúcia –alguns dies, s’hi passa quasi tota la nit i matinada–, i el manteniment diari que cal. De Santa Llúcia a la Candelera, no pot marxar. Ha d’estar pendent del pessebre. Diu que està massa lligat i que, a partir de l’any vinent, en farà un de molt més petit, amb alguns autòmats, que sigui fàcil de muntar i sobretot que no hagi de destinar-hi tantes hores. D’espectacular, segur que ho serà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona