Societat

Òmnium anuncia mobilitzacions amb contundència si les sentències no són absolutòries

Mauri: “L’únic gest del PSOE que entendrem és que insti l’Advocacia de l’Estat a retirar les acusacions contra els presos”

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha interpel·lat el govern espanyol, quan falten pocs dies pel trasllat dels “presos polítics” a Madrid, a les portes de l’inici del judici de l’1-O. “L’únic gest que entendríem és que el PSOE digui a l’Advocacia de l’Estat que retiri les acusacions falses contra els presos”, ha dit durant l’acte al Fòrum Europa Tribuna Catalunya d’aquest dimarts al matí. Després de recordar que qui hauria d’haver assistit a la conferència és el president de l’entitat, Jordi Cuixart, Mauri ha advertit que si les sentències no són absolutòries Òmnium mobilitzarà la ciutadania amb “contundència”.

Mauri ha constatat que el PSOE té un problema “greu” i que ha d’escollir entre mantenir unes acusacions “falses” de sedició, al costat de Vox, o bé instar l’Advocacia de l’Estat a retirar-les i apostar “de debò” pel diàleg “sincer” que -al seu parer- no s’ha vist “per enlloc” aquest mig any de govern socialista. Durant la conferència, el vicepresident de l’entitat cultural ha insistit que l’executiu de Pedro Sánchez encara és a temps de retirar aquestes acusacions, tot i que ha lamentat tenir-hi “zero confiança” pel fet que el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, parli de “fake news” per referir-se a les notícies dels ferits de l’1-O.

Així, en cas de sentències condemnatòries, el vicepresident d’Òmnium ja ha avisat que l’entitat mobilitzarà “un cop més” la gent del país de manera “pacífica”, per denunciar al món aquesta situació d’”injustícia”. I, tal com ha subratllat, ho farà amb la “contundència” que el moment requereixi. Encara sobre el judici, Mauri ha explicat que Cuixart li va dir ahir mateix que serà un “privilegi” anar a Madrid a defensar els drets i llibertats del país, alhora que li va reclamar, des de la presó de Lledoners: “Deixa ben clar que jo no vull sortir de la presó aviat, sinó amb dignitat”.

A més, Mauri ha tornat a demanar l’assistència d’observadors internacionals al judici, i ha dit que si l’Estat està “tan segur” que el procés serà “just” no s’hi hauria d’oposar: “Una mostra de normalitat és permetre que n’hi hagi, i el fet que no volen que els observadors hi siguin és indicatiu que no tenen les coses gaire clares, i que estan en terreny pantanós”, ha sentenciat.

Finalment, Mauri ha tornat a donar suport a la vaga general de la setmana que ve tot i remarcar que Òmnium no la convoca: “Veiem bé l’aturada de país”, ha asseverat, després d’assegurar que l’inici del judici no podrà ser pas un dia “normal”.

A l’acte hi han assistit l’expresident de la Generalitat José Montilla; el president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià; el portaveu adjunt de JxCat Eduard Pujol; el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello; les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega; el president de l’ACM, David Saldoni; l’alcalde de Prats del Lluçanès i vicesecretari general d’Organització d’ERC, Isaac Peraire; i els líders sindicals Camil Ros (UGT) i Javier Pacheco (CCOO), entre d’altres diputats parlamentaris i personalitats del món polític, social i cultural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia