Societat

La vida social

L’atzar torna en Cisquet a Olot

La comissió Cisquet i l’Ajuntament homenatgen el maqui d’Olot

Agafa impuls un centre sobre la resistència antifranquista

Un feliç joc de casualitats va permetre, el dissabte passat, tornar a Olot el maqui Francesc Serrat, Cisquet. Simbòlicament, és clar, perquè en Cisquet va ser afusellat per un escamot franquista al Camp de la Bota, el 22 de febrer del 1946, després d’un judici sumaríssim. Tenia 25 anys. I tot plegat va ser la culminació d’un joc de casualitats iniciat per una cosina d’en Cisquet, l’Angelina, que va veure a l’aparador de la llibreria El Drac d’Olot un llibre que recollia la vida del maqui olotí i la seva activitat en la Resistència francesa contra els nazis i en la resistència antifranquista, i el va fer arribar al germà d’aquest, en Miquel, que viu a Dia (Estat francès). I les casualitats es van multiplicar quan ell va agafar el telèfon per comunicar la seva identitat a l’associació de represaliats del franquisme, que és qui havia editat el llibre –havia rebut un opuscle escrit per Josep Font, que festejava la germana d’en Cisquet i en Miquel–: “Hola, soc el germà d’en Cisquet”, es va limitar a dir. I no va ser una simple trucada, sinó una trucada rellevant per a la història de la recuperació de la memòria dels qui, entre final de gener i el febrer de fa vuitanta anys, van haver d’agafar el camí de l’exili.

De la trucada, en va sortir la creació d’un grup d’entitats i persones a títol individual que van crear la Comissió Cisquet, que va impulsar una moció en el ple d’Olot amb què l’Ajuntament es va comprometre a homenatjar el maqui. Abans-d’ahir, es va concretar amb la recepció de Miquel Serrat, el seu germà, a l’Ajuntament, la seva signatura al llibre d’honor de la ciutat, el descobriment d’una placa que recorda en Cisquet a la casa natal del carrer Macarnau, un dinar i un acte a la sala de plens en què es va presentar la reedició del llibre que recull la història del maqui d’Olot. En Miquel va recordar l’exili, l’activitat guerrillera del seu germà i la seva pròpia. A més, i això pot contribuir decisivament a recuperar la memòria històrica i, en definitiva, a fer justícia, fruit de tot plegat s’està treballant en la creació d’un centre de documentació de la resistència antifranquista. Feina feta, però feina que comença. I tot, gràcies a una trucada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA