Societat

Uns manaies del segle XXI

A Banyoles es plantegen normalitzar la participació femenina

Els Manaies de Girona han rebut de moment tres peticions de dones per desfilar amb el manípul

A Banyoles ja hi desfilen dones, però molt de tant en tant

De mica en mica, uns col·lectius aparentment tan conservadors com són els manípuls de manaies s’estan adaptant al context social actual, almenys pel que fa a la participació de les dones en les desfilades. Si bé el cas de Girona és el que més ha cridat l’atenció, a la demarcació s’estan donant altres exemples.

Un d’aquests casos és el de Banyoles. En l’ordre del dia de l’assemblea que el Manípul de Manaies de la ciutat de l’estany ha convocat per al mes que ve s’hi ha inclòs per primera vegada la proposta que les dones es puguin integrar al manípul, trencant d’aquesta manera la tradició d’una entitat amb més de 150 anys d’història. Sí que hi participa alguna dona de tant en tant, recalca el membre de la junta Miquel Rustullet, però la participació femenina no està normalitzada. Sobre el paper, si una dona vol desfilar ha de complir les mateixes condicions que els homes: ser sòcia, posar-se a la cua de les peticions i estar disposada a acudir als assajos. A la pràctica, però, la participació femenina es dona amb comptagotes. “El que plantejarem en l’assemblea serà normalitzar una cosa que ara és excepcional”, assenyala. La formació actual que desfila en la processó dels Dolors la integren ara mateix 131 homes armats, repartits en diversos cossos, però, a més, disposen de figurants joves (una seixantena) que desfilen a part, una setmana abans. Comptant els que participen activament emulant les tropes romanes i els que no desfilen, l’entitat té més de 400 socis.

En el ple municipal

La possibilitat que hi entrin dones no respon al fet que hi hagi demanda en aquest sentit ni que els falti gent, sinó al debat sobre el tema que hi va haver en un ple municipal de l’any passat, afirma el president del manípul, Joaquim Duran. La sessió en qüestió va ser la del setembre i el tema el va treure el regidor d’ICV, Joan Luengo. El representant ecosocialista va demanar a l’equip de govern (CiU) que deixés de subvencionar entitats que no garanteixen la igualtat de gènere, i va posar l’exemple del Manípul de Manaies. L’alcalde li va respondre que no pensava fer-ho.

A Girona, tres peticions

La Confraria de Jesús Crucificat-Manaies de Girona ha rebut de moment la sol·licitud de tres dones per participar en la tradicional desfilada de Setmana Santa. El president de l’entitat, Narcís Reixach, va valorar ahir com a normal aquesta quantitat de peticions atès que la decisió és recent, tot i que creu que aquest nombre s’incrementarà per “l’efecte crida” de la notícia. En aquests moments, hi ha vint persones en llista d’espera per participar en la desfilada. Però per saber si aquest any hi entraran o no les primeres dones –i també nenes en la secció d’infants– caldrà esperar fins al dilluns sant i veure el nombre de baixes que s’han produït. Amb tot, Reixach va indicar que és molt possible que aquest any es vegin desfilar les primeres dones de manaies perquè, segons va raonar, quan Setmana Santa cau en el mes d’abril, alguns dels participants opten per deixar la plaça vacant i aprofitar el bon temps per marxar uns dies fora de la ciutat. Una situació que propicia la renovació dels membres que desfilen, segons va destacar Reixach. Les dones que formin part del manípul aniran vestides amb el mateix uniforme que els homes, i les nenes, amb el mateix que els nens.

Altres casos

A Besalú tenen dones –tant als estaferms com als manaies– des de la dècada dels noranta. A Mieres també hi ha participació femenina, tot i que habitualment a la desfilada dels Dolors són homes i prou. Per la seva banda, tant a les Planes com a Camprodon de moment és un monopoli masculí i la introducció de dones no s’ha tractat de manera oficial.

Una capitana de la legió, a Blanes

J. ferrer

A Blanes, els manaies tenen dones des del principi, el 2001. No hi ha hagut cap restricció perquè hi participin, encara que la seva presència és minsa. De tota manera, l’any passat la capitana a la Legió V Macedònica va ser per primer cop una dona: Magda Gascón, que va ser alhora la primera dona del país a comandar una legió manaia. Gascón cedirà el relleu aquest any al nou capità –se sap qui és, però prefereix no avançar-ho–. L’Associació de Manaies de Blanes desfila des de fa gairebé vint anys. L’any passat –recorda Gascón– hi havia tres dones, incloent-hi ella mateixa. Per Setmana Santa, el dijous participen en una cercavila i el divendres, al costat de la processó. Gascón explica que tenen el grup de recreació Legió V Macedònica, amb el qual col·laboren en actes de la vila durant l’any.

L’atracció per fer de manaia és superior en el grup de les més joves, les Manaies Juniores, adreçat a nenes i joves de 6 a 18 anys. “Ja n’hi ha set o vuit”, explica Magda Gascón.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona