Societat

Solidaritat

Els ambaixadors de la UdG

El programa d’Ambaixadors del Sàhara Occidental vol donar veu a la situació dels refugiats del Sàhara Occidental

Es va iniciar quan el 2015 un grup d’investigadors de la Facultat de Turisme va fer-hi una estada

La Facultat de Turisme de la Universitat de Girona (UdG) impulsa el programa d’Ambaixadors al Sàhara Occidental, una iniciativa que vol donar veu a la situació dels exiliats de la República Àrab Sahrauí Democràtica (SADR, per les seves sigles en anglès). Shima Ahmadi, que forma part del programa, destaca des del Sàhara que “ara que la situació dels refugiats ja no omple informatius ni pàgines de la premsa, i que tot i que encara sigui un territori complex, és possible la visita turística”. Ahmadi explica que a través de diverses accions, com ara capacitació de la població, es vol “conscienciar els visitants de la gravetat de la situació perquè es converteixin en ambaixadors del Sàhara Occidental.” Per això, la seva tasca fonamental és difondre el que “han viscut i com ho han viscut en els seus llocs d’origen, a través dels seus propis canals: xarxes socials, blogs, literatura, televisió, premsa escrita, exposicions, ponències o qualsevol altre mitjà”.

El llarg camí de l’exili

Per Ahmadi, l’important és rescatar la situació del poble sahrauí de l’oblit per crear pressió a escala política i internacional, donar una empenta a la resolució d’aquesta situació d’exili. En una societat on impera l’excés d’informació, el testimoni de persones no necessàriament adscrites a cap partit polític o mitjà de comunicació té l’avantatge de ser “una opinió que inspira confiança a l’audiència, si bé el grau de subjectivitat sempre serà alt com en qualsevol experiència i acte de comunicació humana”.

Un dels treballs que es fa és visitar el camp de refugiats per esdevenir, en fer-ho, un ambaixador. “Però hi ha altres formes de fer-ho sense desplaçament, principalment, ajudant-nos a difondre el projecte per captar l’atenció de potencials ambaixadors i d’aquelles persones que puguin actuar a nivell polític”, explica Shima Ahmadi, que afegeix: “Alguns dels temes que es treballen són la vida diària en el camp, tallers i sessions de capacitació en turisme, cobrir l’esdeveniment anual Sàhara Marathon o explicar la tasca que desenvolupen de forma altruista els ambaixadors”. Aquests i altres temes es poden tractar a partir d’informació i entrevistes que es poden facilitar des de la mateixa Universitat de Girona. Així mateix, també podem intervenir per aconseguir informació de primera mà de la població sahrauí”.

Un gran treball de camp

El projecte es va iniciar el 2015, quan un grup d’investigadors de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona van realitzar estades als camps de refugiats de l’oest del Sàhara. A partir d’aquesta experiència, el programa d’Ambaixadors del Sàhara Occidental és el producte d’una col·laboració entre estudiants de l’European Master in Tourism Management (EMTM), el grup de recerca sobre el Sàhara Occidental de la Universitat de Girona, el Ministeri de Joventut i Esport i el Protocol, ambdós del SADR. A més, els últims temps s’ha comptat amb la col·laboració de Sahara Marathon per trobar ambaixadors potencials.

Des del 1960
La situació actual té el seu origen en l’onada de descolonització de la dècada del 1960. Pressionat pel panorama internacional tot i la política autàrquica, segons explica Shima Ahmadi, l’Estat espanyol es va veure obligada a donar al poble sahrauí el dret a l’autodeterminació. Això va coincidir amb altres problemes internacionals que havia d’afrontar el règim franquista, la qual cosa va portar a la decisió de retirar-se del territori de les colònies a l’oest del Magrib i cedir-ne el control al Marroc i Mauritània.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El 2028 començaran les expropiacions de l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres