Societat

Societat

Reivindicació de la son

Els especialistes recorden que dormir bé i les hores necessàries és imprescindible per gaudir d’una bona salut

El mal descans pot potenciar l’obesitat i certes patologies

Estressats, amb horaris poc racionals, consumidors de sèries i de menjar ràpid i pendents dels mòbils les 24 hores del dia. Vivim amb por d’estar-nos perdent moltes coses i a la fi el que estem perdent són hores de son i, sobretot, hores de son de qualitat. Són temps ferotges per a la son i aquesta retallada del descans no seria greu si no fos perquè dormir les hores necessàries és imprescindible per tenir una bona salut tant física com psíquica. Divendres es va celebrar el Dia Mundial de la Son i diversos especialistes van tornar a alertar dels efectes nocius d’un mal descans. “És cert que no es pot generalitzar perquè depèn de molts factors, però se sap que l’adrenalina que provoca l’estrès inhibeix les regions que promouen la son i també que un estrès crònic altera els nivells de cortisol, que és l’encarregat de preparar-nos per a l’activitat diària”, explica Diego Redolar, neurocientífic i investigador del Cognitive Neurolab de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Redolar aposta per canviar alguns hàbits –fer exercici, una alimentació equilibrada, reduir les begudes excitants, avançar l’hora del sopar...–, però recomana amb un èmfasi especial que s’intenti fer un esforç per desconnectar les tauletes i els mòbils un temps prudencial abans d’anar a dormir. “La llum que emeten activen les cèl·lules que tenim a la retina i que controlen els ritmes circardians”, amb la qual cosa desconcerten el cervell.

No són consells arbitraris. Els estudis demostren que no dormir bé provoca nombrosos problemes de salut. Des d’obesitat o diabetis fins a depressió, problemes cognitius que afecten la capacitat de memòria o alteracions al sistema immunitari, amb una major vulnerabilitat per tenir certes patologies. “Se sap que també pot incrementar el risc de tenir problemes cardiovasculars o fins i tot pot potenciar diferents tipus de càncer”, explica Francesc Segarra, coordinador de la Clínica de la Son Estivill. De fet, assegura, hi ha alguns estudis que confirmen que les persones que tenen feines amb torns rotatoris són més susceptibles a contraure aquestes patologies.

Segarra alerta que és tan dolent dormir poc com dormir massa. “Són dades que encara no sabem interpretar del tot, però entre la població que dorm menys de cinc hores i els que dormen més de deu o onze hores els índexs de mortalitat són més alts.” I recomana fer una consulta si malgrat tenir bons hàbits un es desperta cansat “perquè pot ser un indicador d’algun tipus de trastorn”.

La professora dels estudis de ciències de la salut i investigadora de la UOC, Alícia Aguilar, reconeix una relació entre dormir poc i l’obesitat, però insisteix que “hi ha un component personal important” i que en una bona higiene de la son “hi ha moltes més variables que hi intervenen i que a vegades cal tenir en compte per no responsabilitzar-nos-en en excés”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia