Societat

L’Audiència de Barcelona jutja Benítez per abusos sexuals

La fiscalia demana 22 anys de presó per a l’exprofessor d’educació física dels Maristes de Sants

El tribunal acorda que les quatre víctimes declarin avui a porta tancada

La secció 21 de l’Audiència de Barcelona jutjarà a partir d’avui Joaquín Benítez, l’exprofessor del col·legi barceloní dels Maristes de Sants acusat d’abusar sexualment de quatre alumnes, accions que va destapar l’any 2016 Manuel Barbero, pare d’un dels menors que van ser víctimes d’abusos; en el seu cas, dels 13 als 15 anys. Avui, en la primera sessió, està previst que declarin els quatre joves, i el tribunal ha acordat que sigui a porta tancada per “protegir la seva intimitat i evitar-los perjudicis”. La declaració de Benítez s’ha programat per demà, i les conclusions, dimecres.

La fiscalia acusa Benítez, pederasta confés, d’haver abusat sexualment de quatre alumnes menors d’edat quan era professor d’educació física a l’escola Germans Maristes Sants-les Corts, i demana per a ell una pena de 22 anys de presó i 14 d’inhabilitació. També s’enfronta al pagament d’una indemnització total de 70.000 euros, quantitat que la fiscalia reclama a Benítez (que s’ha declarat insolvent), a la seva asseguradora i a la Fundació Champagnat, que gestiona el col·legi, com a responsable civil subsidiària.

En el seu escrit de qualificació, el fiscal acusa l’exdocent d’haver perpetrat, “amb ànim de saciar els seus instints libidinosos”, tocaments i altres abusos a alguns dels seus estudiants, que no s’hi van oposar per desconeixement o “temor”. La qualificació de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona, que exerceixen l’acusació popular, supera la de la fiscalia, ja que sol·liciten 35 i 26 anys de presó per a Benítez, respectivament.

A petició de les víctimes i les acusacions, l’Audiència de Barcelona ha acordat que els quatre alumnes declarin a porta tancada, atès que “els fets tenen una connotació social que podria arribar a ser estigmatitzadora, a més de ser greument atemptatoris a la intimitat i la dignitat de la seva persona”. Col·lectius de suport a les víctimes han organitzat avui, a les 9.30 hores, una concentració a les portes del Palau de Justícia, on llegiran un manifest en què exigiran al govern la retirada del concert educatiu als Maristes de Sants i a totes les escoles on hi hagi hagut algun cas d’abús sexual.

LA XIFRA

17
casos d’abusos
es van denunciar contra Benítez, però només se’n jutjaran quatre, ja que els altres han prescrit.

Angoixa, ràbia i indignació pel procés judicial

Manuel Barbero, pare d’una de les víctimes dels abusos sexuals que es van produir durant més de 30 anys al col·legi Maristes de Sants de Barcelona per part del professor d’educació física Joaquín Benítez, ha viscut amb “molta angoixa” els dies previs al judici. “Si jo ho estic passant malament, imagina’t les víctimes: el mal, multiplicat per deu”, afirmava. Barbero manifesta la por que tenen de saber que “t’has de sotmetre a un judici bastant complicat, en què les víctimes seran qüestionades i se les intentarà desacreditar més que no pas a Benítez”. A això, s’hi ha d’afegir “la ràbia i la indignació” per haver-se de sotmetre al procés judicial “després que Benítez s’hagi declarat culpable d’un delicte d’abusos i estigui en llibertat”.

El mateix Barbero, que va destapar el cas Maristes i va fundar l’associació Mans Petites, lamentava que la prescripció dels delictes hagi deixat fora la majoria de les persones denunciants, ja que només es processen quatre dels disset casos denunciats. Per Barbero, independentment de la prescripció del delicte, se’ls hauria d’haver “escoltat i després el jutge ja hauria donat veracitat o no a la denúncia”, tenint en compte, sobretot, “que són testimonis” del que va passar i que el que han fet, interposar una denúncia per abusos, és “un pas molt dur”.

D’altra banda, Barbero critica la inacció dels membres de l’AMPA dels Maristes. Els acusa d’hipòcrites, ja que la setmana passada van organitzar una cadena humana de suport a les víctimes, però, “més enllà d’això, de pancartes i de cartells, no han fet cap acostament a les víctimes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona