Societat

Pacte i crida per excloure la immigració del debat polític

Quim Torra demana a la societat i als partits polítics que es conjurin per “impedir l’avenç de la discriminació, el racisme i la xenofòbia”

Reivindica que se signi l’acord en plena campanya

Convivència i cohesió per aturar l’augment del racisme. Amb aquest objectiu, tots els grups polítics parlamentaris i 53 institucions i entitats van signar ahir l’acord de país per mantenir un debat responsable sobre la immigració i contra el racisme i la xenofòbia. “Tots, administracions, partits i societat civil, ens conjurem per impedir que la discriminació, el racisme i la xenofòbia avancin i es facin forts”, va assegurar el president de la Generalitat, Quim Torra.

L’acord és fruit de la taula de treball entre partits i entitats contra el racisme, convocada pel mateix president de la Generalitat dies després dels atacs xenòfobs que es van produir als centres de menors d’immigrants de Canet de Mar i Castelldefels. “Hem de reforçar el consens majoritari per protegir el model de convivència i cohesió que aquest país ha anat construint al llarg del temps”, insistia ahir el president en la seva intervenció davant d’una cinquantena d’entitats.

En la sessió de treball, hi van participar el síndic de greuges, Rafael Ribó; administracions locals i comarcals; agents econòmics i socials, i les entitats que formen part de la Taula de Ciutadania i Immigració. El president va assenyalar durant l’acte: “Alguna cosa falla quan avui ens trobem parlant de racisme i discriminació.” Per això, va insistir a treballar per solucionar “els aspectes que no funcionen prou bé; reforçar aquest consens majoritari i, sobretot, impedir que el racisme mai pugui avançar i fer-se fort”.

Després de les paraules dels grups parlamentaris i d’algunes entitats, i de la lectura i signatura del document, Torra va posar en relleu el fet d’assolir el pacte en ple context electoral i enmig d’un ambient de “dialèctica partidista”. Va assenyalar que, en una qüestió tan decisiva com “la immigració, el racisme, la xenofòbia i la discriminació”, calia tirar endavant amb “un dels grans consensos de país sense estalviar esforços”. Els representants polítics van subratllar la necessitat de reforçar el consens sobre la immigració. Saloua Laouaji (JxCat) reclamava “combatre el racisme, més enllà dels titulars”. Sergi Sabrià valorava la “trobada inèdita de partits de tots els colors”, mentre que Miquel Iceta (PSC) destacava el caràcter “cohesionat” de Catalunya. Noemí de la Calle va proposar “obrir i dur el grup de treball al Parlament” i Santi Rodríguez (PP) avisava: “No ens fem cap favor si no advertim dels riscos de la immigració.” Una declaració a la qual Natàlia Sànchez (CUP) va respondre: “Compte, perquè el racisme pot ser fins i tot institucional.”

Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va assegurar que “aquesta lluita és un repte de totes i tots, i, de la mateixa manera, el nostre model d’acollida com a país es basa en la diversitat i la interculturalitat”.

Les entitats que agrupen diversos col·lectius d’immigrants valoren el pacte com un primer pas, si bé reclamen més mitjans i atenció, més enllà dels brots de racisme que es puguin produir. Adverteixen que la prova de foc de l’acord polític serà en les municipals, quan s’abordi la qüestió dels manters i la venda il·legal, l’accés a l’habitatge i altres aspectes socials. També assenyalen que els nouvinguts no poden votar i que aquest fet els fa més vulnerables en aquest debat i reclamen que no se’n faci demagògia.

En l’acte de la firma, a Barcelona, hi van ser presents representants de l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis, les diputacions i les associacions de municipis.

És un compromís necessari i fonamental per a la cohesió social i la convivència, fins i tot en campanya
Quim Torra
president de la generalitat
L’acord és un punt de partida per anar encara més endavant
Chakir el Homrani
CONSELLER D’afers socials i FAMÍLIES
Cal tallar de soca-rel qualsevol brot de racisme en qualsevol àmbit
Rafael Ribó
síndic de greuges
És un pas, però falten recursos per fer realitat el pacte
Norma Véliz
assOC. mujeres pa’lante
Si els immigrants poguessin votar, els partits no en farien tanta demagògia
Ahmed Nasser el Alaoui
diputat en comú podem
Cal tenir en compte que cap dels manters de qui es parlarà durant la campanya pot votar
Aziz Faye
portaveu manters

El mateix discurs d’immigració, a tots els públics

El document consensuat ahir per tot l’arc parlamentari assenyala que els discursos “no són neutres” i, per tant, l’impacte que tenen sobre la realitat quan es parla d’immigració, tampoc. Per això, els signants del pacte es comprometen a fomentar la convivència i respectar la diversitat. “Volem ser una única societat diversa i no una diversitat de societats aïllades entre si. Cal, doncs, comprometre’s a adreçar als diversos públics el mateix discurs sobre el fet migratori, sigui quin sigui el seu lloc d’origen”, assenyalen. També s’insten a donar opinions i missatges sobre la immigració en dades disponibles i contrastables i no en percepcions subjectives ni en dades tretes de context.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró