Societat

Plataforma per la Llengua crea una aplicació per trobar parella lingüística

Pretén agilitzar i facilitar la trobada entre una persona voluntària que sàpiga català i una persona aprenent que vulgui adquirir fluïdesa amb la llengua

La Plataforma per la Llengua va presentar ahir Apparella’t, una aplicació disponible de manera gratuïta tant a iOS com a Android, que té per finalitat trobar una parella lingüística amb qui practicar el català. La iniciativa ha tingut el suport institucional dels governs català, valencià i balear, i de més de 200 mecenes que han fet possible que l’aplicació esdevingués una realitat.

L’Apparella’t, que té una aparença i un funcionament similar al de les aplicacions per lligar, té per objectiu ajuntar una persona voluntària que parli de manera fluida el català amb una persona aprenent, amb coneixements bàsics de la llengua i que vulgui adquirir fluïdesa. Segons la vicepresidenta de la Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, “l’objectiu és que els usuaris practiquin allò que han après, d’una manera lúdica i entretinguda, sense la pressió de si s’equivoquen o no”, i les parelles lingüístiques són una bona manera de fer-ho en ser “una eina clau per contribuir a l’arrelament i a la cohesió social, i per fer del català la llengua comuna”.

La iniciativa té la intenció d’internacionalitzar-se i, gràcies a l’ús del geolocalitzador, permet la formació de parelles lingüístiques arreu del món. Això, juntament amb les dades de disponibilitat horària prèviament facilitades per l’usuari, fan possible trobar d’una manera fàcil una parella lingüística compatible en l’espai i el temps.

La directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa, va destacar la importància de programes de voluntariat lingüístic, sobretot perquè “viure la llengua és el que facilita aprendre-la”, i va recordar que “avui dia, un 6% de la població catalana encara no entén el català i un 19% no el parla”.

Per la seva banda, la consellera de Cultura balear, Fanny Tur, que va defensar la necessitat d’utilitzar les noves tecnologies per aconseguir poder viure plenament en català, va remarcar que “tots els governs dels Països Catalans hem de tenir clar que tot projecte de promoció del català ha de tenir present el domini lingüístic complet” i hi va afegir que “la llengua és un patrimoni comú, un llegat, i no tenim cap complex a l’hora de defensar-lo”.

Més de 130.000 parelles des de l’any 2003

Tot i la creació de l’aplicació Apparella’t, la formació de parelles lingüístiques no és un fenomen nou. De fet, des que el programa Voluntariat per la Llengua va néixer a Catalunya l’any 2003, s’han format més de 130.000 parelles lingüístiques. Les dades, a més, són del tot positives, ja que durant l’última dècada cada any s’han superat les 10.000 parelles lingüístiques noves, i l’any passat es va assolir el màxim històric (10.600).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC