Societat

opinió

Educar des del pluralisme i la proximitat

Catalunya es vertebra a través d’una realitat social moderna i plural on l’educació juga un rol fonamental. L’educació és el motor del benestar personal i col·lectiu de la ciutadania i també de les famílies dels alumnes. El sistema educatiu català és el punt de trobada entre iniciatives de caràcter social i pedagògic i un servei bàsic garantit per la Generalitat de Catalunya. Tots els actors que formem part del Servei d’Educació tenim l’obligació d’aportar la nostra expertesa i col·laborar conjuntament, braç a braç per garantir una educació plural, heterogènia i de proximitat.

Les quatre entitats de les escoles concertades de Catalunya –l’Agrupació Escolar Catalana, la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, la Confederació de Centres Autònoms d’Ensenyament de Catalunya i la Federació Catalana de Centres d’Ensenyament– hem decidit unir forces conjuntament per primera vegada i transmetre un missatge conjunt per muscular l’educació a Catalunya, en tota la seva globalitat. Volem seguir millorant l’educació, tant la concertada com la pública, i aportar el nostre gra de sorra.

Venim d’una llarga tradició pedagògica; moltes escoles perviuen des de la segona meitat del segle XIX. Aquestes escoles van sorgir en un context de forta iniciativa social per millorar la qualitat de vida de la gent i enfortir la cultura del moment. Molts d’aquests centres van rebre la influència de l’Escola Nova de principis del segle XX i, progressivament, es van anar creant nous centres per iniciativa de la societat civil un cop superades les primeres dècades de la postguerra. La Catalunya d’avui respon a aquesta suma de factors diversos i aquesta evolució al llarg dels anys.

I no n’és una excepció perquè l’Escola Concertada és escola de proximitat. Actualment, representa gairebé el 30% de l’alumnat de Catalunya amb més de 367.000 alumnes, més de 20.000 docents, més de 700 centres educatius que fem de la diversitat el principal valor de l’educació dels nostres fills. En un context on abunden alguns discursos que fomenten el descrèdit, la confusió o el populisme, alguns prefereixen restar, en lloc de sumar. Des dels centres de l’Escola Concertada presents seguirem reforçant el compromís de construir una societat que integri, que aculli i que eduqui els joves i els infants amb una mirada oberta al món des del pluralisme, la tolerància i la proximitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona