Societat

Analitzaran l’accessibilitat de 1.300 comerços de Girona

Un estudi impulsat per Mifas té com a objectiu ampliar el nombre de botigues adaptades

Cinc estudiants de la UdG faran una valoració ‘in situ’

Donaran un distintiu a les botigues adaptades

Amb el nom No et quedis a fora, l’associació Mifas ha posat en marxa una campanya que té com a objectiu ampliar el nombre de comerços accessibles per a persones amb mobilitat reduïda a la ciutat de Girona. La campanya, que té la col·laboració de l’empresa Vàlida Sin Barreras i la Universitat de Girona i el suport de l’agrupació Girona Eix Comercial, consistirà a fer un estudi d’accessibilitat en més de 1.300 establiments del Barri Vell, el Mercadal, l’Eixample i Santa Eugènia. S’analitzaran tots els accessos a botigues, comerços i locals oberts al públic d’aquestes quatre zones i s’avaluarà el seu grau d’accessibilitat. Els encarregats de visitar els locals per avaluar si són o no accessibles seran cinc estudiants de la UdG, de diferents disciplines, que faran aquest tasca de forma voluntària, per mitjà de l’oficina de cooperació per al desenvolupament.

A aquells establiments que no presentin cap barrera arquitectònica a l’entrada, els donaran, al final de l’estudi, un distintiu visual que garanteix la inclusió. Als propietaris d’aquells locals que no siguin accessibles, els informaran, d’una banda, de la importància de la supressió de les barreres arquitectòniques, i, de l’altra, l’empresa Vàlida Sin Barreras, d’Aiguaviva, els proposarà diferents possibilitats tècniques per convertir-se en una botiga adaptada.

No és el primer cop que aquesta entitat fa un estudi d’accessibilitat per sensibilitzar els propietaris dels comerços (en va fer diversos entre el 2013 i el 2017), però, segons destaquen fonts de l’entitat, és el primer cop que, després d’avisar els que no tenen la botiga adaptada, els oferiran assessorament tècnic a càrrec de l’empresa Vàlida Sin Barreras perquè puguin canviar la situació.

La campanya No et quedis fora reivindica els drets de les persones amb mobilitat reduïda per accedir amb total autonomia als comerços del centre i la zona de l’Eixample de la ciutat de Girona. Mifas ha destacat que quan una persona va a comprar es troba sovint amb petits graons a l’entrada dels comerços. “Aquestes escales que poden semblar insignificants representen una barrera arquitectònica i un vertader obstacle per a les persones que es desplacen amb cadira de rodes perquè impedeixen el seu accés a l’interior del local i a tot un món de productes i serveis”, exposa Mifas.

LES XIFRES

2
centímetres
d’alçada d’un graó a l’entrada d’una botiga la converteixen en un lloc no accessible.
300
establiments
es van adaptar arran d’un anterior campanya de Mifas. Es va passar de 400 a 700.
ANNA MARIA GUILLÉN VICEPRESIDENTA DE MIFAS I COORDINADORA DE LA CAMPANYA

“Tindran més clients”

No és el primer cop que Mifas fa una campanya d’aquestes característiques.
En vam fer el 2013, el 2015 i el 2017 i ara fem aquesta. Les darreres campanyes van anar molt bé perquè es va passar de 400 establiments adaptats a la ciutat a 700. Volem ampliar aquesta quantitat.
On hi ha més barreres arquitectòniques?
Sobretot en el petit comerç, en el de proximitat. Alguns d’aquests comerços tenen molts d’anys i molts desconeixen que si es fan obres per adaptar-los hi ha fins al 90% de rebaixa en el pagament del permís d’obres.
Què explicaran als propietaris dels establiments amb barreres?
Es tracta d’explicar-los que, si fan millor les coses, milloraran la qualitat de vida de tothom –no només de les persones amb mobilitat reduïda– i a més tindran més clients.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona