Societat

Els trasplantaments d’òrgans augmenten un 18% el primer trimestre de 2019

Els donants tornen a créixer i superen el centenar

Des de l’1 de gener fins al 31 de març, els hospitals catalans han fet 337 trasplantaments d’òrgans, un 18,3% més que el mateix període de 2018. Aquest increment ha estat possible perquè el nombre de donants ha tornat a créixer, també un 18%, i ha superat el centenar de donants cadàvers vàlids (105), els tres primers mesos de l’any.

Entre les donacions, han crescut lleugerament les de donants per mort encefàlica, un 1,8%, i significativament els donants de mort en asistòlia, és a dir, per aturada cardíaca, del 44%. En canvi, han caigut els donants vius un 25%, passant dels 21 donants als 7. D’aquestes, majoritàriament s’han fet donacions de ronyó, en 20 ocasions, i 1 de fetges.

Des de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) s’aposta per seguir promovent aquesta opció com una de les millors per a malalts joves.

Els tres primers mesos de l’any, s’han pogut fer 337 intervencions el primer trimestre del 2019. Els trasplantaments hepàtics han crescut un 250%, els hepàtics un 29,2%, els renals un 16,2%, i els pulmonars, un 15%. Els cardíacs en canvi, han tingut menys incidència, i se n’han fet dos menys.

Per hospitals, de moment, l’Hospital Clínic, amb 21 donants cadàver vàlids, i 5 donants viu, és el centre amb més donants gestionats, seguit de l’Hospital Vall d’Hebron, amb 19 i 6 donants respectivament, i l’Hospital Germans Trias i pujol, amb 18 i 1 donants.

Pel que fa a intervencions, l’hospital Vall d’Hebron lidera amb 91 intervencions, 10 amb receptors pediàtrics. L’Hospital Clínic ha practicat 84 intervencions i l’Hospital Universitari de Bellvitge, 67,

El consentiment per a la donació es manté en un percentatge similar al de l’any passat, al voltant del 83%.

El 31 de març de 2019, 1.160 persones continuaven esperant un òrgan. Concretament, 1.035 persones estan a l’espera de rebre un trasplantament de ronyó; 44, de fetge; 28, de cor; 30, de pulmó, i 23, de pàncrees.

Amb aquestes dades, l’OCATT creu que el 2019 es poden arribar a superar els 1.300 trasplantaments rècord del 2018 i els 400 donants vàlids.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA