Societat

Societat

“La veu dels advocats al món”

El Col·legi d’Advocats Penal Internacional incorpora al seu comitè tres penalistes catalans

Promou la incorporació de noves organitzacions

Aposten per donar resposta a víctimes amb la justícia restaurativa

L’ advocacia catalana és solidària i inquieta. Un exemple és el cas de tres penalistes catalans que acaben de ser escollits membres del comitè executiu del Col·legi d’Advocats Penal Internacional (CAPI) , creat l’any 2002 per més de 350 lletrats, col·legis d’advocats i ONG amb l’objectiu d’impulsar una professió jurídica independent davant la Cort Penal Internacional i d’altres organismes. El reconegut advocat Luis del Castillo, mort l’agost passat, va ser un dels impulsors i president d’aquesta entitat amb seu a la Haia i Barcelona, i ara els penalistes Antonia Rocha, Jaume Antich i Javier Garcia Mallol asseguren que volen “mantenir viu el seu llegat” i aspiren que el CAPI sigui “la veu de tots els advocats al món i la de tots els col·legis d’advocats davant la Cort Penal Internacional”.

L’actual president del CAPI és Dragos Chilea, de Romania. Antich n’és el secretari general (amb funcions de CEO); Rocha, la tresorera, i Garcia Mallol ha de ser ratificat com adjunt de presidència. El CAPI està constituït per un consell del qual els juristes poden ser integrants a títol individual o en nom d’entitats. És el cas de Rocha, que representa la Fondation Congolaise Pour la Promotion des Droits Humains et la Paix (FOCDP), i de Garcia en nom de l’Associació Pro Drets Humans i Observatori Criminal. “Representar una entitat que no té fàcil anar a les reunions del CAPI, a Europa, és el meu gra de sorra per assolir un món més respectuós. Fem d’altaveu de països on es vulneren els drets humans”, declara Rocha. En l’àmbit estatal, també en són membres el Col·legi d’Advocats de Barcelona, el de Màlaga i el Consejo de la Abogacía Española. Antich avança que un dels reptes del col·legi és incorporar nous membres, dels quals cita amb interès el Consell de l’Advocacia Catalana. De projectes, indica que el CAPI vol impulsar l’observatori de l’advocat en risc, consolidar el màster en dret penal internacional que imparteixen amb la Universitat Rovira i Virgili, a més d’oferir seminaris al Centre d’Estudis Jurídics de Barcelona, on la secretaria tècnica del CAPI, coordinada per Laura Vericat, té la seva seu. Els delictes al voltant del fenomen migratori serà la nova jornada del 26 de juny.

Garcia, membre del CAPI des del 2006, sosté que en països en conflicte “els advocats són els primers a ser represaliats, i el col·legi vol protegir tots els juristes”. I la querella Argentina contra els crims del franquisme? Cal derogar la llei d’amnistia per perseguir-los? Els tres penalistes comparteixen que “és un tema complex amb afectacions polítiques, socials i jurídiques”. Segons Antich, “la llei no té encaix amb la normativa internacional de drets humans, però no es pot obviar el principi d’irretroactivitat, ni el de legalitat”. Amb tot, Antich, Rocha i Garcia sostenen que “cal donar resposta a les víctimes” i aposten per vies com “la justícia restaurativa”.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona