Societat

Vilallonga, Borràs i Puig defensen la immersió lingüística com a model de “cohesió social”

La candidata de JxCat remarca que no calia cap sentència del TC per conèixer la qualitat de l’escola catalana

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, la candidata de JxCat i antecessora al càrrec, Laura Borràs, i el també exconseller Lluís Puig han defensat la immersió lingüística com a model de “cohesió social”. Després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC), que aquest dijous al matí ha avalat el règim lingüístic de la LEC tot i anul·lar articles referents a Primària, Secundària i cossos docents, els tres dirigents han comparegut en roda de premsa a la seu de JxCat -Puig en connexió des de Waterloo. Borràs ha remarcat que no calia cap sentència per saber que el model de cohesió social és “importantíssim”. Vilallonga ha explicat que el departament està estudiant el document del TC per preparar un informe que es farà públic aquesta tarda.

El primer en intervenir ha estat Puig, que ha constatat el “fracàs” del PP en la presentació del seu recurs al TC, ara fa 10 anys. L’exconseller ha recordat que el Parlament va aprovar la LEC amb el suport del PSC: “Qui t’ha vist i qui et veu?”, ha preguntat amb sarcasme Puig, que ha recordat que els socialistes, 10 anys després, han donat suport al 155.

Al seu torn, Borràs ha reiterat que no calia l’”assentiment” del TC per conèixer la qualitat de l’escola catalana. La candidata també ha subratllat el “fracàs” dels diputats del PP que van intentar “minar” la llei catalana: “Les seves expectatives no han estat les esperades”. Borràs ha asseverat que la llengua catalana està “minoritzada” i que si hi ha un idioma “discriminat” actualment és el català, “malgrat tots els esforços”.

El TC ha anul·lat diversos articles de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 2009, que regulaven les etapes educatives de Primària, Secundària i Batxillerat, o ensenyaments com els artístics, perquè no s’ajusten a la normativa estatal bàsica o l’envaeixen. En canvi, el tribunal ha declarat constitucionals els articles de la llei catalana sobre el règim lingüístic.

La sentència, a la qual ha tingut accés l’ACN i que té data de l’11 d’abril passat, resol el recurs presentat l’any 2009 pel PP. El tribunal considera contraris a la Constitució diferents preceptes de l’article 112 sobre cossos docents de la Generalitat, ja que creu que “no poden alterar l’estructura dels cossos de funcionaris establerta per la legislació bàsica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona