Societat

El sindicalisme es reivindica

Milers de treballadors exigeixen al nou govern de Sánchez que derogui la reforma laboral, lluiti contra la precarietat i apugi les pensions

Per la UGT i CCOO, els resultats del 28-A demostren que la gent vol polítiques d’esquerres i diàleg

Els sindicats insten a votar progressistes també a Europa
Empleats del 010 o de Nissan van visibilitzar ahir la seva lluita

“Amb els anys hem pogut doblar el salari mínim interprofessional gràcies al sindicalisme i així ha passat amb tantes i tantes lluites [...], les 8 hores de jornada laboral no es van aconseguir amb una sola vaga, va ser una lluita constant”, va recordar ahir el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, en acabar la manifestació més multitudinària del Primer de Maig a Catalunya. La concentració de la UGT i CCOO a la capital catalana, que va aplegar unes 30.000 persones, va ser la més gran, però hi va haver mobilitzacions a tot el territori, convocades també per la USOC, la CGT o la Intersindical-CSC. El missatge va repetir-se en cada acte: el sindicalisme no només va aprofitar que s’ha de formar nou govern per reclamar a Pedro Sánchez que faci polítiques reals d’esquerres i, entre altres mesures, derogui la reforma laboral o apugi les pensions, sinó que va reivindicar la unió de la classe obrera com a motor de canvi i progrés social.

“La lluita serveix, i molt, i, si no, que ho preguntin als companys de la Nissan, Chupachups, CaixaBank, el 010, els treballadors de la sanitat o de la geriatria”, va assegurar ahir el líder de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, en al·lusió a alguns dels treballadors que lluïen pancarta pròpia a la manifestació per visibilitzar els seus conflictes laborals i reclamar solucions. “Convenis com ara el de la construcció o la funció pública demostren el valor i la legitimitat del sindicalisme per posar fi a la precarietat del mercat laboral”, va defensar.

Revertir les retallades

El manifest conjunt de la UGT i CCOO recordava, entre altres desigualtats, que “a Catalunya hi ha més de deu anys de diferència en l’esperança de vida entre les persones amb rendes més altes i les de rendes més baixes”, que la bretxa salarial de gènere supera el 23%, que hi ha 400.000 persones que tenen feina “i tot i així són pobres” o que una tercera part dels contractes tenen una durada inferior a una setmana. Per això, els representants dels treballadors reclamen no només posar fi a una normativa laboral que agreuja aquestes dinàmiques, sinó legislar perquè “la riquesa acumulada en uns pocs torni a les mans dels treballadors”, impulsar el diàleg social i més inversions en sanitat, educació o dependència.

“Som aquí perquè les retallades ens continuen castigant i amb una ràtio d’un gericultor per cada deu avis és impossible donar un bon servei ni treballar en condicions”, denunciava ahir María José Carcelén, portaveu d’una coordinadora que agrupa sis residències de gent gran de Barcelona. Al seu costat, empleats de Chupachups exigien eliminar la doble escala salarial, els més joves deixaven clar que volen oportunitats laborals “de qualitat” i els col·lectius més vulnerables també reivindicaven els seus drets: “Dona i discapacitat, doble discriminació, valora la meva feina i dignifica el meu salari”, exigien treballadors i treballadores del sector.

La ultradreta, l’amenaça

Els joves de Comissions Obreres anaven disfressats de personatges de la popular sèrie de Joc de trons i avisaven Albert Rivera, Pablo Casado i Santiago Abascal que lluitarien contra ells fent de “guardians” dels drets laborals i socials dels ciutadans. “Hem posat fre a la ultradreta –advertia poc després Javier Pacheco–, però encara és insuficient [...] i la ultradreta també parla italià o holandès”. És per això que el líder de CCOO va convidar a votar en les eleccions europees de la mateixa manera que s’ha fet a les espanyoles: “Tenim la possibilitat de tornar a omplir les urnes de vots progressistes”, va assegurar.

Abans, el seu homòleg a la UGT, Camil Ros, havia interpretat els resultats de les eleccions del 28-A: “A Catalunya, el missatge és ben clar, volem polítiques d’esquerres i diàleg per solucionar un conflicte que és polític.” “A Espanya, també 185 diputats són d’esquerres, ja no hi ha més excuses, s’han de derogar les reformes laborals”, va reblar”.

Per primer any, els manifestants convocats a la capital catalana per la UGT i CCOO van aturar-se davant la seu de Foment del Treball i, escoltant una emotiva versió, en directe, de En el pozo María Luisa, que relata la mort de quatre miners asturians, van dipositar 82 clavells en homenatge a les persones que l’any passat van perdre la vida treballant a Catalunya.

A Lleida, en la manifestació dels sindicats majoritaris es van mobilitzar unes 400 persones, mentre que a Girona els sindicats es van centrar a reclamar millores laborals a la indústria, ja que en aquest últim any hi ha hagut en aquest sector molts acomiadaments. La concentració va aplegar més de 1.000 persones, la mateixa xifra que a Tarragona, on es va reiterar que cal derogar la reforma laboral. També ho va demanar el conseller de Treball, Chakir el Homrani en un acte a Barcelona. Molts altres representants polítics van assegurar que millorar el mercat de treball era una prioritat dels seus programes. Potser perquè estem, de nou, en precampanya, aquest cop d’europees i municipals.

LES FRASES

La jornada laboral de 8 hores no es va aconseguir amb una sola vaga, sinó que va ser una lluita constant
Camil Ros
secretari gen. ugt catalunya
CÀRREC
Convenis com ara el de la construcció demostren el nostre valor i legitimitat per posar fi a la precarietat laboral
Javier Pacheco
secretari gen. ccoo catalunya
A Catalunya, el missatge del 28-A és clar, volem polítiques d’esquerres i diàleg per solucionar un conflicte que és polític
Camil Ros
secretari gen. ugt catalunya
Entre altres desigualtats, a Catalunya hi ha 400.000 persones que tenen feina i tot i així són pobres
Javier Pacheco
secretari gen. ccoo catalunya

Alcem-nos reclama unes pensions mínimes de 1.200 euros

A la tarda, centenars de persones van seguir, a Barcelona, la convocatòria de la plataforma Alcem-nos, impulsada per entitats independentistes com ara la Intersindical-CSC i l’Assemblea Nacional Catalana. La marxa va reclamar salaris i pensions mínimes de 1.200 euros, una jornada laboral de 35 hores, la derogació de la reforma laboral, la fi de la discriminació laboral de les dones, l’aplicació de les lleis socials torpedinades pel TC, la rebaixa immediata de les taxes universitàries un 30%, la fi de la persecució política i judicial als i les docents o la llibertat dels presos i preses polítiques i de les represaliades i el retorn de les persones exiliades.

A Girona, unes 500 persones van participar en la manifestació de la tarda de la Intersindical-CSC. Fortament vigilats pels Mossos, els manifestants van recórrer el centre. Entre altres accions, van penjar cartells a l’entrada de la Cambra per denunciar la precarietat laboral i van fer pintades en un establiment d’un grup de restauració al qual acusen d’explotar els treballadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES