Societat

Joan Planellas, nou arquebisbe de Tarragona

El fins ara degà de la Facultat de Teologia de Catalunya mostra la voluntat d’obrir una investigació en casos d’abusos sexuals com ja es va fer a Girona

El papa Francesc ha nomenat aquest dissabte el capellà Joan Planellas com a nou arquebisbe de Tarragona en substitució de Jaume Pujol, que va presentar al febrer la seva renúncia en fer el 75 anys, com marca el codi de dret canònic. Així s’ha donat a conèixer aquest migdia en dues rodes de premsa simultànies a Girona i Tarragona.

Planellas és rector de Jafre, Garrigoles, Colomers, Foixà, Rupià i la Sala, administrador parroquial de la Tallada d’Empordà o Marenyà i, des del 2015, és degà de la Facultat de Teologia de Catalunya. En declaracions als mitjans, Planellas ha volgut fer arribar l’agraïment a l’església de Girona, ciutat on no només va néixer, sinó on també va iniciar-se en la “fe cristiana”. L’ordenació episcopal i presa de possessió serà el 8 de juny.

Nascut a Girona el 7 de novembre de 1955, Planellas va ser ordenat diaca a l’església parroquial de Verges el 1981 i ordenat prevere a l’església parroquial de Santa Maria de Banyoles el 1982. Va cursar els estudis al Seminari Diocesà de Girona del 1968 al 1979 i a la Universitat Pontifícia Gregoriana de Roma del 1979 al 1981 i del 21003 al 2004, on es va llicenciar i doctorar en Teologia Dogmàtica.

Entre d’altres responsabilitats, del 1996 al 2002 va ser el rector del Seminari Diocesà de Girona, d’on també en va ser professor de Teologia Dogmàtica. Paral·lelament, del 1997 al 1998 va ser director de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Girona. L’any 2008 va ser nomenat Canonge del Capítol de la Catedral de Girona i, des del 2013, és membre del Consell Presbiteral.

L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, va anunciar a principis de febrer que presentava la renúncia en fer els 75 anys d’edat, tal com marca el codi de dret canònic. El relleu arriba en plena polèmica pels casos d’abusos a menors i la destitució de dos rectors.

Voluntat d’obrir una investigació

Planellas, a més, ha deixat clara la seva voluntat d’obrir una investigació per esclarir els abusos que van acabar amb la destitucions de dos rectors a Tarragona -els de Constantí i la Canonja, Xavier Morell, i el d’Arbeca, Josep Maria Font- , i que l’antecessor del nou arquebisbe, Jaume Pujol, va considerar que els dos acusats havien tingut “mals moments” i que “no era tan greu”.

En aquest sentit, Planellas considera “molt encertada” la línia que ha seguit la diòcesi de Girona, en relació als casos d’abusos apareguts relacionats amb Mossèn Tomàs de Vilobí d’Onyar (Selva). En aquest cas, l’església gironina sí que va optar per obrir una investigació interna.

Preguntat pels recents casos d’abusos sexuals a l’Esglèsia, Planellas ha reconegut que la institució “ha quedat estorada” pels continuats episodis que han sortit a la llum.

El nou arquebisbe ha demanat justícia, transparència i misericòrdia, tant per a les víctimes com també pels abusadors. “Cal també misericòrdia pels que han abusat. Com podem rehabilitar unes persones que han comès aquests actes”, ha reblat.

Una església per als pobres

El fins ara degà de la Facultat de Teologia de Catalunya s’ha mostrat “sorprès” quan se li va encomanar la tasca d’arquebisbe i ha assenyalat que la seva prioritat serà treballar per una església pels pobres. En aquest sentit, Planella ha recordat la necessitat de “retornar a l’evangeli”. “Quan el Papa Francesc parla de importància de seguir els passos de Crist és parlar de l’església per als pobres”, ha assenyalat.

Amb tot, Planellas ha volgut agrair a la diòcesi de Girona tota la formació i “la fe” que li han donat durant els seus anys com a rector de Jafre, Garrigoles, Colomers, Foixà, Rupià i la Sala (Baix Empordà), a més de rector del Seminari Diocesà de Girona entre el 1996 i 2002.

Per la seva part, l’arquebisbe de l’Arxidiòcesi de Tarragona emèrit, Jaume Pujol, ha assegurat que és “bo” que el Sant Pare hagi nomenat a Planellas al cap de tres mesos d’ençà que va presentar la seva renúncia en complir els 75 anys. “Des de petit, m’han ensenyat a estimar i a no odiar, marxo molt content i crec que el nou bisbe és una persona molt vàlida i que m’estimo”, ha reconegut Pujol.

De fet, ha qualificat a Planellas com un dels grans teòlegs del país i ha assegurat que ha estat escollit perquè “és de Catalunya i fill de Girona, de Verges”, en resposta als diversos noms que hi havia a les travesses, entre els quals el bisbe aragonès de Barbastre-Montsó. “Envien al número u, a una persona molt preparada”, ha afegit.

Pujol també ha fet un balanç dels quinze anys al capdavant de la institució eclesiàstica i ha destacat l’any Jubiliar o les obres fetes al Palau de l’Arquebisbat, residència del clergue, com algunes de les fites del seu llegat. L’arquebisbe emèrit ha afirmat que marxa “tranquil i sense cap rancúnia al cor”. Pujol no ha esmentat directament els casos d’abusos de dos rectors fets públics al febrer, però si que ha reiterat en diverses vegades que demanava “perdó” pels errors comesos.

Pel que fa al futur de Pujol, ha explicat que té previst retornar a un centre de l’Opus Dei, congregació a la qual pertany. Tot i encara no ha decidit en quins d’ells, és molt probable que s’instal·li a Barcelona.

Pujol oficiarà el proper 1 de junt l’última missa a la Catedral i serà administrador apostòlic fins que s’oficialitzi el relleu el 8 de juny. També ha dit que li agradaria ser enterrat a Tarragona un cop es mori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona