Societat

Els metges desconnecten Lambert, símbol de la mort digna a França

Aturen les cures pal·liatives d’aquest malalt en estat vegetatiu des de fa una dècada

El cas reobre el debat sobre l’eutanàsia a la recta final de les europees

Pot ser l’inici del final d’un serial que il·lustra a França la controvèrsia del debat sobre una mort digna. Els metges de l’hospital universitari de Reims, al nord-est del país, van interrompre ahir les cures pal·liatives de Vincent Lambert. D’aquesta manera van iniciar el protocol que hauria de permetre la defunció d’aquest francès, de 42 anys, que es troba en estat vegetatiu des de fa més d’una dècada, tot i que no necessita respiració artificial. Una decisió a la qual s’oposen de manera obstinada els seus pares.

Durant els últims sis anys, els progenitors de Lambert han estat implicats en una pugna judicial amb la seva parella i les sentències de la justícia francesa i europea que autoritzen deixar morir aquest infermer psiquiàtric, que el setembre del 2008 es va fer un traumatisme cranial en un greu accident de cotxe. Des d’aleshores està en un “estat vegetatiu crònic irreversible”. “Estan matant-lo sense dir-ho. Són uns monstres”, va denunciar ahir la seva mare, Viviane Lambert. El desenllaç de la vida d’aquest malalt tetraplègic confronta, per una banda, els seus pares, de 73 i 90 anys, i propers a cercles ultracatòlics, amb la seva esposa, Rachel Lambert, que disposa de la seva tutela des del 2016, i els seus germans.

La decisió d’interrompre les cures pal·liatives de Lambert es produeix després que a finals d’abril el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) validés la decisió adoptada pel Consell d’Estat francès que autoritzava que se’l deixés morir. Tots dos tribunals van considerar que mantenir-lo amb vida era una “obstinació poc raonable” i van pronunciar-se a favor de permetre’n la defunció d’acord amb la llei Leonetti. Aprovada l’any 2005, aquesta legislació prohibeix l’eutanàsia i el suïcidi assistit, però permet deixar d’aportar un tractament mèdic a un pacient quan aquest ho desitja o bé es troba en una situació irreversible.

En concret, en el cas de Lambert, aquest deixarà de rebre alimentació i hidratació artificials i li aportaran una “sedació profunda i contínua” fins a la seva mort. “No tindrà ni fam ni set, morirà de forma natural al cap d’alguns dies”, va explicar el doctor Bernard Devalois en declaracions a l’Agència France-Presse. Aquest, però, no és el primer cop que es deixa d’aportar-li cures pal·liatives. L’equip mèdic de l’hospital universitari de Reims ja va interrompre, el 2013, la seva alimentació i reduir la seva hidratació durant uns 30 dies, sense que això provoqués la seva defunció. Aquesta decisió va desembocar en la primera batalla judicial, i aleshores un tribunal administratiu va ordenar que es restablissin les cures pal·liatives.

Els pares del malalt, que han rebut el suport de sectors de l’Església francesa, han presentat dos nous recursos al Consell d’Estat francès i al TEDH. A més, van demanar dissabte passat –en plena campanya de les europees– al president francès, Emmanuel Macron, que intervingués per mantenir el seu fill amb vida. El dirigent centrista va respondre’ls ahir assegurant que no li pertocava “suspendre una decisió que depèn de l’apreciació dels metges i que s’adopta d’acord amb les nostres lleis”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES