Societat

Irlanda suavitza la llei del divorci en un vot històric

Els sondejos a peu d’urna indiquen una victòria aclaparadora de la reforma legal amb el 87% de suport

La nova llei permetrà reduir el temps d’espera per poder divorciar-se de 5 a 2 anys

Després de legalitzar els matrimonis homosexuals i l’avortament, Irlanda era, ahir, a punt de fer un pas més cap a la modernització de la seva societat i aprovar en referèndum suavitzar la llei de divorci. Els sondejos a peu d’urna donaven una victòria aclaparadora de la reforma amb el 87% dels vots. A l’hora del tancament d’aquesta edició, encara no se sabien els resultats.

En aquesta ocasió, els irlandesos votaven si aprovaven o no una esmena de la llei de la dissolució del matrimoni per permetre la reducció del temps d’espera abans de poder sol·licitar el divorci i també el reconeixement al país dels divorcis que s’hagin produït a l’estranger. Fins ara, no estava permès el divorci si el sol·licitant no demostrava que havia estat quatre dels últims cinc anys vivint separat de la parella. Es tracta d’una legislació molt estricta que ni tan sols permetia divorciar-se a les víctimes de maltractaments, que en la seva majoria son dones, ni que el nens visquessin allunyats de pares violents. Ni tampoc s’autoritzava les persones divorciades a l’estranger tornar-se a casar a Irlanda.

La nova llei, però, no elimina automàticament el requisit dels quatre anys de separació abans de demanar el divorci, sinó que permet al Parlament rebaixar el temps d’aquesta espera.

El ministre de Justícia i Igualtat, Charlie Flanagan, va declarar que “les qüestions complexes de política social es tracten millor a través d’una legislació detallada al Parlament”. Flanagan hi va afegir que el govern també vol reduir el període de separació a dos anys perquè ambdues parts “puguin seguir amb les seves vides dins d’un termini raonable”. Organitzacions catòliques contràries a la llei, però, temen que, a la llarga, s’acabarà eliminant l’espera per obtenir els papers dels divorci. Durant la campanya, l’arquebisbe Denis Nulty va demanar suport a les famílies enlloc de facilitar el divorci.

L’índex de divorcis a Irlanda és el més baix de la UE per culpa de l’estricta legislació. A Irlanda, hi ha 118.000 persones —d’una població adulta de 3 milions— que estan en tràmits de divorci. L’any 2017, hi va haver 22.000 casaments, la majoria per l’Església, que segueix sent l’opció més popular. Tanmateix, els enllaços civils van guanyant cada cop més popularitat, igual que les parelles que conviuen abans de casar-se.

També ahir va començar el recompte de les eleccions municipals irlandeses, que encara seguia a l’hora de tancar aquesta edició. Els sondejos a peu d’urna donaven una pujada històrica dels Verds i desmentien la caiguda dels dos principals partits, els democratacristians del Fine Gael i els centristes del Fianna Fáil.

LA XIFRA

118.000
persones
estan, actualment, en tràmits de divorci a la República d’Irlanda.

L’Església perd influència

L’Església catòlica ha anat perdent influència a Irlanda les últimes dècades, sobretot des que van començar a sortir a la llum pública els escàndols dels abusos sexuals sistemàtics de menors per part de capellans i es va saber que aquests fets van ser encoberts des de les altes esferes. Fins als anys noranta, l’Església dominava l’educació, la sanitat, la política social i la moralitat sexual i el 90% de la població se sentia identificada amb la institució catòlica. Aquest percentatge s’ha vist reduït fins al 78% en l’últim cens. I cada cop hi ha menys persones que van a missa, especialment gent jove. També en l’aspecte legislatiu s’ha avançat a poc a poc a còpia de referèndums. El 1995, es va eliminar la prohibició de divorciar-se, amb el 50,3% dels vots. El 2015, es van legalitzar els matrimonis homosexuals, amb el 64% del suport, i l’any passat, es va despenalitzar l’avortament, tot i la forta oposició de l’Església.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia