Societat

Denuncien que vuit de cada deu adolescents són ciberassetjats

Save the Children presenta una enquesta a 222 joves d’arreu de Catalunya

L’ONG reclama al govern espanyol que aprovi la llei de protecció dels menors a tota violència

Vuit de cada deu joves catalans d’entre 18 i 22 anys asseguren haver patit algun tipus de violència a través d’internet quan eren menors d’edat, segons un informe de Save the Children, elaborat amb 222 entrevistes, que es va presentar ahir al Col·legi d’Advocats de Barcelona. En l’informe, titulat Violència viral, s’adverteix que aquest tipus de violència es produeix per primera vegada quan el menor té 13 anys i que el 64% dels casos l’assetjador és un amic o company del centre d’estudis.

La responsable de polítiques d’infància de Save the Children a Catalunya, Emilie Rivas, va assegurar que l’assetjament en línia a menors “és molt greu” i les seves conseqüències “són tan nocives com les de la violència física i poden desembocar en el suïcidi”. Els símptomes més habituals que experimenten les víctimes d’assetjament a les xarxes socials són “ansietat, depressió, baixa autoestima i baix rendiment escolar”, i segons Rivas, aquests menors són tres vegades més propensos al suïcidi i dues vegades més a consumir alcohol i drogues que els que no ho han patit.

L’ONG mostra “preocupació” perquè en el 77% d’agressions físiques, verbals o sexuals que són enregistrades i difoses a internet són fetes pels mateixos amics o companys de la víctima per guanyar popularitat. En l’enquesta també s’assegura que un de cada quatre adolescents s’exposa al sexting, que consisteix a intercanviar imatges o missatges amb contingut sexual i es converteix en una forma de violència quan es difonen sense consentiment. Per tot això, Save the Children exigeix al govern espanyol que reprengui la tramitació de la llei orgànica de protecció de menors i adolescents contra tota forma de violència, per protegir-los. Rivas també va indicar que cal que a les escoles hi hagi l’assignatura afectiva sexual i la de ciutadania digital per prevenir els estudiants, així com “controls reals” que l’accés i donar dades a internet sigui als 14 anys.

En la mateixa jornada, el president de la comissió de transformació digital del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Rodolfo Tesone, va presentar la Carta de Barcelona per als Drets de la Ciutadania en l’era digital, un text d’àmbit internacional, que vol protegir el respecte als drets humans davant l’impacte de les noves tecnologies. “Esperem que Barcelona lideri aquesta iniciativa”, va sostenir Tesone.

LA XIFRA

1
de cada 2 menors
ha vist material sexual o violent en línia de forma involuntària, segons Save the Children.

LA FRASE

La violència virtual és igual de greu que la física i l’emocional, i pot abocar el menor fins i tot al suïcidi
Emile Rivas
Responsable de polítiques d’Infància de Save the children

Long Li Xue, d’assetjat a youtuber humorístic

“Si ets xinès, menges gossos.” És un dels insults anònims que Long Li Xue, nascut a Catalunya, rebia quan tenia 14 anys a través de les xarxes socials. Després de patir bullying a l’escola, l’assetjament va passar a les xarxes socials. “Imagina’t, un xinès fent vídeos en català!”, deia ahir un extravertit Long, que ara té 18 anys i ha acabat primer de tecnobiologia, com a testimoni de la violència digital que pateixen els adolescents. “Em quedava paralitzat, tota la tarda davant la pantalla de l’ordinador, pensant qui m’ho ha escrit? Perquè, és dolent ser xinès? Això et provoca baixa estima...”, recordava, i recomana a altres víctimes que ho diguin als familiars o a professionals.

“A l’escola explotava i llavors els professors em deien que no hi podien fer res perquè jo havia respost... I un dia vaig girar la truita”, i va optar per respondre amb humor als agressors virtuals. “ Un rottweiler, quina gana que tinc!”, va escriure als que li insistien amb els gossos, i il·lustra “que només se’n menja en un lloc concret de la Xina”. En els seus vídeos de youtuber es queixa fent ganyotes que el tractin d’estranger, o anuncia el seu nou pis i només t’ensenya un lavabo i alguna persona en acció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA