Societat

La fira Besalú Medieval no s’organitzarà, aquest any

L’Ajuntament decideix fer un parèntesi per replantejar el model de l’esdeveniment més multitudinari que es fa al municipi i també qüestionar-se com gestionar el turisme

El Besalú Medieval no es farà, aquest any. L’Ajuntament ha decidit anul·lar la popular i multitudinària fira que s’hauria de celebrar a principis de setembre perquè considera que cal revisar-la i millorar-ne alguns aspectes per garantir la qualitat de l’esdeveniment. Paral·lelament, el parèntesi ha de servir per analitzar els efectes de l’activitat turística, especialment al barri vell.

Dues dècades després

“Fem una parada i, d’alguna manera, volem interpel·lar tothom que se senti cridat per poder valorar de manera estratègica què volem que sigui el Besalú Medieval”, manifesta la primera tinenta d’alcalde, Fina Surina. Tot i que l’equip de govern no ho esmenta de manera explícita, s’entreveu que l’aturada té a veure amb la massificació que es registrava darrerament. “Va començar en un moment en què a Besalú hi havia pocs visitants, no hi havia fires i hi havia necessitat d’atraure gent”, admet Surina.

En els 20 anys que han passat des de la primera edició, l’escenari ha canviat molt: es fan fires cada dos per tres i el centre del poble sol estar sempre ple, un fet que no agrada a tothom.

El sector privat

La representant de l’equip de govern assenyala que s’havia tocat sostre en qüestions com ara el nombre d’assistents i la quantitat d’espectacles; però, en canvi, en tot allò que té a veure amb la col·laboració publicoprivada “hi ha un marge de millora molt gran”. També –hi afegeix– en aspectes com ara la qualitat. “Els espectacles tenen nivell –assenyala–, però si mires la implicació dels establiments del poble et pots trobar que s’hi venen productes que no tenen absolutament res a veure amb coses medievals”. Per la seva banda, l’alcalde, Lluís Guinó, posa l’accent en la necessitat de no deixar-ho tot a mans de l’Ajuntament, sinó que hi hagi més implicació del sector privat. “Volem obrir un debat”, indica Guinó. El debat inclourà el model turístic en general. “Hi ha moltíssimes persones que viuen al centre històric i que ens poden explicar la seva convivència amb el turisme”, destaca Surina.

L’oposició, d’Esquerra, ha lamentat que s’hagin assabentat de l’anul·lació de la fira de manera indirecta, a través d’un comunicat al web municipal. “Als establiments que estan vinculats a la fira tampoc els han avisat”, assegura el portaveu republicà, Alfred Cairó.

LA FRASE

[La fira] va començar en un moment en què no hi havia fires i hi havia necessitat d’atraure gent
Fina Surina
PRIMERA TINENTa D’ALCALDE DE BESALÚ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell