Societat

Estats Units

50 anys de la gesta de l’Apollo 11

De la Lluna a la conquesta de Mart

Les celebracions de l’aniversari de la primera petjada al satèl·lit inunden tot el país

Trump està obsessionat amb la cursa espacial

Els Estats Units tenen aquests dies el cap a la lluna, de la manera més literal possible. Avui es commemora el 50è aniversari de la petjada de Neil Armstrong i Buzz Aldrin al satèl·lit, una petita passa per a ells però gran per a la humanitat, i els nord-americans encadenen una setmana amb esdeveniments relacionats amb l’efemèride, recuperant l’orgull de la fita espacial d’una era.

És impossible no ensopegar amb alguna cosa que no tingui res a veure amb coets. Totes les televisions han preparat documentals i programes especials amb imatges inèdites de l’expedició, molts establiments han creat productes i promocions especials.

La NASA fa un any que es prepara i ha fet exposicions especials i ofert visites úniques a la seu central a Florida. Al centre de Washington s’hi fa festa grossa. Aprofitant l’existència del Museu de l’Aire i l’Espai, s’hi ha organitzat un festival amb música, recreacions de l’arribada a la Lluna amb realitat virtual i mapatge, i xerrades d’experts en la matèria.

El més espectacular, no obstant, és el que s’ha programat a l’obelisc dedicat a George Washington: un espectacle de llums i la projecció del coet Saturn V, el més alt i poderós mai construït, a escala real: més de 112 metres sobre el granit per homenatjar els qui van dur a terme la missió espacial Apollo 11 a la Lluna. A Times Square de Nova York s’hi podrà veure un mosaic de fotografies de tot el món que recrearà la imatge de la petjada sobre la superfície lunar dels astronautes; molts cinemes han reprogramat la pel·lícula Apollo 11, que es va estrenar a principis d’any.

Els Estats Units, després de les celebracions, continuaran mirant la Lluna. L’obsessió del president Donald Trump per recuperar la cursa espacial ha recuperat la pressa per posar un home a Mart. Abans d’anar al planeta roig, els astronautes tornaran a posar peu al satèl·lit, com a pas preparatori, previsiblement el 2024.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró