Societat

Marta Matarín

Directora de l'associació Brahma Kumaris a Barcelona

“En el que fem desprenem neguit o pau. I és una opció”

“ Si tenim cinc minuts hauríem, tranquil·lament, de poder parar per prendre consciència del moment en què estem”

“Amb la Xarxa Interreligiosa per la Pau reflexionarem aquest any al voltant del lema ‘Religions, dones i pau’”

LA MENT
Brahma Kumaris  és un moviment espiritual nascut els anys trenta del segle XX a l’Índia que creu en la força de la ment i del nostre interior. Creu que canviant les nostres consciències, podem canviar el món. A Catalunya, organitza programes educatius, cursos, seminaris i formació en l’àrea del creixement personal, el pensament positiu i la meditació i cada tercer diumenge de mes a les 6 de la tarda a la seva seu fa la meditació mundial per la pau (oberta a tothom).

L’estiu és una bona època per aturar-se, reflexionar i mirar el nostre interior. Ens en parla Marta Matarín, professora de meditació i directora de Brahma Kumaris a Barcelona. Matarín també és membre de la Xarxa Interreligiosa per la Pau (XIP), impulsada per Justícia i Pau, que l’any passat va dedicar la seva jornada anual a parlar dels refugiats i fer un clam per l’acollida i que aquest any, que farà la jornada el pròxim mes d’octubre, enfocarà la reflexió al voltant de la dona, amb el títol Religions, dones i pau.

Aturar-se i mirar el nostre interior és essencial?
És molt important que parem. Vivim amb tanta velocitat, fent tantes coses que, a vegades, ens sembla que com més coses fem, més valuosos som. I quan parem i diem: “Vaig a respirar profundament i em dedico un temps a estar amb mi”, tot això ens serveix també per agafar més força, per estimar-nos, per a totes les coses que després farem durant el dia.
El món trepidant menysté pensar en nosaltres mateixos.
És com si estigués mal vist. Culturalment, potser no tant les generacions més joves, s’ha considerat egoista dedicar-se a un mateix. Tenim temps lliure i què fem?: enviem missatges, mirem les xarxes socials... Aprofitem al màxim els espais entre acció i acció, però si tenim ni que siguin 5 minuts hauríem, tranquil·lament, de poder parar per prendre consciència del moment en què som. Estic pensant en el que he fet i en el que haig de fer, però ara estic aquí i no hi ha una sintonia entre el món intern i el món extern, entre el que està passant, que és real, i els meus pensaments, sentiments i emocions. No hi ha sintonia entre el que estic vivint per dins i el que es viu fora. I això produeix molt neguit.
Si paréssim, no es necessitarien tantes pastilles per dormir.
Acabes el dia i dius: “Caram, sí que n’he fetes de coses, avui!” I sembla que et sentis molt bé. Però si te’n vas a dormir amb tot allò que has fet, com et despertes després? Dormir no sempre vol dir descansar. Pot ser que dormim, però mentalment l’activitat segueix en marxa, i llavors no estem permetent a la ment i al cervell parar.
Si meditem i canviem la nostra consciència, podem canviar el món, diu Brahma Kumaris.
Cadascú té el seu petit gran món: el món familiar, el professional, el de les amistats... Si estàs nerviosa, inquieta i a casa transmets aquest tipus d’actitud, les males vibracions s’escampen. En tot allò que fem, desprenem neguit o pau. I aquesta és una opció. I diràs: “No, és que no puc triar perquè estic estressat per tal cosa o per tal altra.” De veritat creieu que no es pot triar? Hi ha persones que, després d’haver tingut un infart, diuen: “Ai, sí, haig de parar.” Hem d’arribar a aquest punt? Hem d’arribar que el nostre cos exploti? Meditar és una forma de veure la vida, una manera de tenir cura dels propis pensaments: si tinc pensaments negatius, em violento a mi mateixa i als altres. A vegades, parlem de violència com si fossin únicament les guerres. Hi ha moltes maneres de ser violent i podem arribar a ser-ho molt amb nosaltres mateixos, amb els pensaments que tenim, amb les paraules que pronunciem. Podem canviar el llenguatge: en comptes de dir que tinc un problema, puc dir que tinc un repte.
Brahma Kumaris fa formació en l’àrea del creixement personal, l’autoestima, el pensament positiu i la meditació.
El nostre curs clau és el de meditació Raja Ioga, que seria el ioga de la ment, per tenir control i domini d’un mateix. Sembla una utopia, però sí que serveix per anar-te adonant d’allò que penses, sents... Desconnectem del que passa fora per connectar cap endins.
I el pensament positiu?
No vol dir que miris les coses de forma irreal, perquè és clar que hi ha dolor, però positiu en el sentit de: “I jo què hi puc fer?” Davant de les situacions que ens passen a la vida tenim diferents opcions: o bé ens queixem i no fem res, o intentem, per part nostra, fer alguna cosa.
Amb la Xarxa Interreligiosa per la Pau prepareu la trobada anual que es farà a l’octubre i es dirà Religions, dones i pau.
Les diferents religions i moviments espirituals, cadascun des de la seva manera de creure i de ser, estem oberts al que és diferent i a parlar. Amb la Xarxa Interreligiosa per la Pau, l’any passat, vam tocar el tema dels refugiats i l’acollida, i ara estem preparant una jornada de tot un dia al voltant de la dona i l’espiritualitat. Perquè les dones, que sembla que siguin més a les esglésies, a les pregàries..., no hi són en qüestions de lideratge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona