Societat

L’oci, sense violències masclistes

Interior posa en marxa un protocol per sancionar conductes d’assetjament sexual

La formació dels agents de la seguretat pública i la privada, clau

“No en passem ni una” és el lema escollit pel Departament d’Interior per donar a conèixer el protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci , consensuat amb tots els implicats i que el festival Canet Rock va estrenar en detenir un home de 24 anys, acusat d’abusos sexuals a una noia que ho va denunciar. Els responsables de seguretat van optar per retenir el sospitós i trucar als Mossos d’Esquadra en veure que hi havia almenys dues dones més a qui havia fet tocaments, i el cas s’ha derivat a la via penal. El protocol, però, pretén posar una barrera a les violències masclistes en espais d’oci i sancionar (amb multes de 100 a 600 euros, segons la llei de seguretat ciutadana del 2015), infraccions no recollides en el Codi Penal.

“Era urgent perseguir unes conductes que hem normalitzat, i alhora posar difícil les coses a qui vol assetjar sexualment”, afirma el director general d’Administració de Seguretat de Catalunya, Jordi Jardí. Per fer una guia útil, Interior va convidar totes les parts implicades: responsables de la seguretat pública i la privada, el món local, entitats feministes i en defensa dels drets sexuals, i responsables de locals d’oci. “Des del minut zero, tothom va estar disposat a col·laborar-hi”, sosté Jardí.

De les sessions de treball van sortir dues novetats clau en el protocol: per primer cop hi ha una coordinació real entre els cossos policials (Mossos i policia local) amb els professionals de la seguretat privada, als quals es dona pautes d’actuació i formació per atendre la víctima perquè se senti segura i no culpable. Jardí detalla que els vigilants podran fer atestats administratius que s’incorporaran al sistema informàtic policial. I, en segon lloc, el protocol enumera fins a set possibles conductes d’assetjament sexual que es poden sancionar administrativament (vegeu el gràfic adjunt). “Com que la llei no especifica les accions, des del 2015 a Catalunya només s’han sancionat casos d’exhibicionisme, que és el que s’hi indica”, detalla la cap de gabinet de Seguretat, Àngels Vila, que està en l’equip de professionals que realitza la formació. Interior preveu que en un any els 17.000 agents de la policia catalana coneguin i sàpiguen aplicar el protocol, recentment difós a professionals del Sónar. També es vol la implicació dels ajuntaments. La norma fixa que hi ha d’haver un “espai segur”, on atendre la víctima o on puguin descansar persones afectades per l’alcohol o drogues.

Anna Aisa, gerent de l’Associació Catalana d’Empreses de Seguretat (Acaes), va participar en el grup de treball contra les violències sexuals i el considera “molt positiu”, ja que en les reunions “s’ha aclarit la feina que realitza un auxiliar, un controlador d’accessos i un vigilant”. Hi afegeix: “És una decisió valenta de la Generalitat, ja que dona eines als professionals de la seguretat privada per prevenir, i per poder actuar en una infracció i recollir els fets, ja que no es té la presumpció de veracitat de la policia, i així col·laborarem amb la seguretat pública.” La formació anual és obligatòria en el sector, indica Aisa.

Lluís Torrents, gerent i codirector de la Sala Razzmatazz i president de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya, comparteix que “ja era hora un protocol d’aquest tipus per a tot el país”, l’essència del qual ja han aplicat a la seva sala en una prova pilot, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona fa dos anys. “És molt important haver aclarit la figura de l’assetjament sexual i amb un sistema de denúncia ràpida”, assegura. Torrents precisa que és vital la formació de tot el personal, des del que és a la barra fins al vigilant. En el grup de treball a Interior, va proposar que “es facin videoclips de formació ràpida contra les violències sexuals, ja que el personal de festivals i concerts és molt rotatori, i –afegeix– es pot fer el mateix, quan els passem qüestionaris dels plans de seguretat laboral, i han de signar que l’han entès”. Torrents sosté que “aquest protocol hauria d’arribar a tota la societat”, per posar fi a respostes com: “T’ha passat això perquè vas provocant amb aquesta roba.”

I, Montse Pineda, coordinadora de Creación Positiva , entitat d’acció social per fer efectius els drets sexuals i que va participar en el grup, coincideix que “és una bona iniciativa perquè era imprescindible abordar assetjaments que s’han normalitzat”. Pineda, però, manifesta que “l’Institut Català de les Dones hauria de liderar-la”, perquè “cal coordinar-la amb els programes de prevenció a les escoles i els serveis d’atenció a les dones”, els quals –sosté– “estan saturats i mancats de recursos”. “Ens falta un fil conductor d’una política contra les violències sexuals”, reflexiona.

100
sancions administratives
relacionades amb la llibertat sexual, la majoria per exhibicionisme, amb la llei 4/2015

Les violacions en grup, una demostració de més poder

Des de La Manada

La majoria d’agressions sexuals es produeixen contra les dones i en entorns coneguts, sobretot en la família i en la parella, però l’aparició de les violacions en grup arran del brutal cas a Pamplona, el 2016, ha encès l’alarma. No hi ha dades oficials, ni del poder judicial ni de la policia, que les detallin. El projecte Geoviolencia sexual , impulsat per Feminicidio.net, recull aquests casos a l’Estat espanyol a través de les notícies. El 2016 en van registrar 18; l’any passat van augmentar fins a 59 les violacions en grup, i des de començament d’any les agressions grupals han estat 34, cinc a Catalunya.

Raquel Gómez, psicòloga i responsable del Centre Jove d’Atenció a la Sexualitat de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius , exposa que falten elements per valorar si realment ha augmentat el nombre d’agressions en grup o “davant la major consciència i el feminisme en alça ara es denuncien més aquests casos, que produeixen un gran estigma”. Per Goméz, és “molt important la prevenció i que els joves rebin una educació sexual positiva i no binària”, i insisteix que les agressions sexuals “són un problema estructural, i res tenen a veure amb el desig i l’impuls sexual”. La violació en grup la interpreta com “una demostració de més poder: uns miren, i acaba amb pacte d’homes.” Per fer front a una “pornografia masclista a la qual és fàcil accedir, cal donar-los eines i que siguin crítics amb els rols d’homes i dones hegemònics”, sosté. En l’atenció a adolescents i joves, des de L’Associació van veure necessari fer un programa contra les violències masclistes, no només les sexuals. I els nois, què han de fer? “També han de sentir-se interpel·lats i qüestionar el model de masculinitat que se’l exigeix: forts i valents. Cal erotitzar una altra masculinitat”, reivindica.

Els Mossos d’Esquadra van detenir ahir un home de 31 anys i nacionalitat pakistanesa com a presumpte autor d’un delicte de detenció il·legal d’una dona que tenia retinguda en un pis de Tortosa. La víctima, de nacionalitat eslovaca, va trucar a la policia del seu país per informar que el raptor la tenia reclosa perquè pretenia casar-se amb ella. Ahir es va decretar llibertat provisional per als tres detinguts per l’agressió sexual múltiple a Barcelona, i hi hauria dos agressors més que encara no han estat detinguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona