Societat

Open Arms rescata uns altres 68 migrants al Mediterrani i busca port

Entre els assistits hi ha dos nens i dues dones embarassades

La portaveu del govern espanyol: “Esperem que actuï d’acord amb a normativa”

L’ONG espanyola Open Arms ha informat aquest divendres que durant dijous a la nit ha rescatat al mar Mediterrània 68 migrants més que se sumen als 55 rescatats ahir, amb el que espera l’autorització per atracar en un port segur amb 123 persones a bord. El fundador de l’organització, Óscar Camps, va confirmar la informació en les xarxes socials i va dir que les persones auxiliades presenten “signes inequívocs de la violència soferta a Líbia”.

Entre els recent assistits hi ha dos nens i dues dones embarassades, “una d’elles de 9 mesos amb contraccions”, va apuntar, mentre que dilluns l’organització va rescatar 55 persones, entre totes dos bessons de nou mesos.

El vaixell espera ara l’autorització per desembarcar aquestes persones en un port segur, mentre que a Itàlia el ministre de l’Interior, Matteo Salvini, ja ha comunicat la prohibició que l’embarcació entri o navegui en aigües territorials del país. Salvini, que manté una política de ports tancats a ONG amb migrants rescatats a bord, és l’impulsor d’un decret llei que preveu multes d’entre 10.000 i 50.000 euros a l’ONG que entrin, transitin o atraquin en aigües territorials italianes.

De forma paral·lela, les autoritats espanyoles prohibeixen a Open Arms reprendre la recerca activa de pasteres (barcasses) en perill, limitant la seva activitat, i el 4 de juliol la Marina Mercant va notificar a l’ONG que afrontaria multes de fins a 900.000 euros si trencava aquesta disposició.

L’abril passat, i després de cent dies bloquejat al port de Barcelona, les autoritats espanyoles van permetre al vaixell que salpés per portar ajut humanitari a l’Egeu, però sense participar en salvaments.

El passat 26 de juny, quan la nau d’Open Arms es trobava atracada al port de Nàpols (sud d’Itàlia), el seu fundador va anunciar que reprenia les tasques de vigilància al mar.

A Itàlia, davant l’illa de Lampedusa (sud), es troba actualment la nau “Alan Kurdi” de l’ONG alemanya Sea Eye amb 40 immigrants, entre ells tres nens i una dona embarassada, rescatats diumenge al mar Mediterrània.

Posició govern espanyol

Preguntada per si Espanya s’oferirà per atracar el vaixell, la ministra portaveu en funcions, Isabel Celaá, s’ha limitat a dir que “sembla que es dirigeixen cap a un altre port”. “Li diré que esperem des del govern que actuï d’acord amb els convenis internacionals i la normativa estatal que li és d’aplicació”, ha apuntat. A més, segons ha recollit l’agència ACN, ha contraposat les dades de les 52 persones amb la tasca que fa Salvament Marítim i ha dit que en aquest 2019 ja porten més de 8.000 persones rescatades i que el 2018 van assistir més de 50.000.

“És molt valuós el rescat de les persones que fan però el govern també fa feina habitualment amb una sensibilitat extraordinària allà on li correspon de vegades també on li correspon a d’altres que no ho fan”, ha defensat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona