Societat

Acompanyament de Support a 972 discapacitats

L’entitat promou l’ús de les assistències, una figura jurídica que no suposa la incapacitació de la persona

La Fundació Support, organització gironina que presta suport jurídic i social a persones amb discapacitat, gestiona en aquests moments 972 casos. Una de les figures jurídiques que fa servir a l’hora de fer aquest acompanyament és l’assistència, que no es basa en la incapacitació de la persona sinó que fa possible que aquesta pugui sol·licitar al jutjat un suport per a les esferes de la vida que ella vulgui, respectant la seva voluntat i preferències. En aquest sentit, destaca que Support assumeix el 60% de les assistències de tot Catalunya, un total de 81 casos respecte als 141 del conjunt del país. El fet d’assumir aquest volum d’assistències s’explica per l’aposta de la fundació tutelar per aquesta figura. De totes les institucions d’aquestes característiques que hi ha a Catalunya, Support és la que més s’apropa al paradigma de la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides. Des del gener fins al juliol d’aquest any, Support ha promogut un 14% més d’assistències (31) que en tot l’any 2018 (27). L’entitat va començar a impulsar aquest tipus de figures menys restrictives dels drets de les persones l’any 2012. El director de Support, Josep Maria Solé, ha explicat que la figura de l’assistència neix en un moment en què “tothom era conscient que el nostre ordenament jurídic en matèria de capacitat jurídica havia de canviar a causa de la convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat i la previsió que fa aquesta, en l’article 12, que totes les persones gaudeixin de la seva capacitat jurídica sense altra limitació que la pròpia voluntat i preferències”. Catalunya va introduir la figura de l’assistència en la llei 25/2010, com a complement del sistema existent de tutela i curatela.

LA XIFRA

81
assistències
assumeix la Fundació Support de Girona respecte a les 141 que hi ha a la resta de Catalunya.

3,35 casos nous per setmana

En els primers set mesos de l’any, Support ha assumit 104 institucions jurídiques noves (3,35 per setmana de mitjana). De tots els casos nous, un 31% han estat acceptació d’assistències, mentre que només un 16% han estat, a parts iguals, tuteles (16) i curateles (16). El 41% restant correspon a altres figures (defenses judicials, càrrecs provisionals, administracions patrimonials, poders notarials i guardes de fet). Un 48% dels usuaris Support són discapacitats psicosocials; un 28%, discapacitats intel·lectuals, i un 18% tenen deteriorament cognitiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona
girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS