Societat

Absolta la jove acusada d’homicidi per un suposat avortament a El Salvador

La Cort Suprema de Justícia va anular el passat setembre la sentència que la condemnava a 30 anys de presó i va ordenar que es repetís el judici

Evelyn Hernández, de 21 anys, va passar 33 mesos a la presó

Un tribunal del Salvador ha absolt aquest dilluns Evelyn Hernández, la jove de 21 anys que va ser acusada d’un delicte d’homicidi agreujat comès en haver suposadament avortat el 2016, segons ha informat a Efe un portaveu d’una organització que va donar suport jurídic a la dona. La noia s’enfrontava a una condemna de fins a 40 anys de presó.

La jove, l’embaràs de la qual va ser producte d’una violació, va fer front a un nou judici després que la Cort Suprema de Justícia (CSJ) anul·lés al desembre de 2018 una resolució del Tribunal de Sentència de Cojuteque que havia estat ratificada per la Cambra Primera Penal de la Primera Secció del Centre de San Salvador.

En aquesta sentència, de juliol de 2017, el tribunal va condemnar a 30 anys de presó pel delicte d’homicidi agreujat a Evelyn Hernández, una dona d’escassos recursos que resideix en una zona rural del país centreamericà..

El jutge José Virgilio Jurado Martínez, del Tribunal de Sentència de Cojutepeque, ha presidit el nou judici contra la dona, que es va celebrar entre el dijous i divendres passat.

L’advocada Bertha de León va explicar a la premsa que el jutge “ha dit que no hi havia forma de comprovar el delicte i per això l’ha absolt”. “I ha dit que va ser un part complicat, com el de moltes de les dones que encara estan preses pel delicte d’homicidi”, ha remarcat.

Per la seva banda, Hernández, que s’ha mostrat molt emocionada, ha declarat que ara els seus objectius són continuar estudiant i “tirar endavant”.

“Gràcies a Déu s’ha fet justícia. Tot aquest temps ha estat dur perquè m’acusaven d’una cosa de la qual jo era innocent”, ha assegurat. Hernández ha desitjat que moltes de les dones que han estat condemnades per suposadament haver avortat “surtin aviat” de la presó.

La Fiscalia General de la República (FGR), els representants de la qual no han fet declaracions als periodistes, acusava la jove d’homicidi agreujat en la modalitat de comissió per omissió, per la qual cosa demanava una pena de 40 anys de presó.

L’acusada va estar empresonada 33 mesos i al febrer d’aquest any va obtenir la llibertat condicional.

Hernández va patir un part extrahospitalari el 6 d’abril de 2016 quan es trobava a el seu habitatge i després va ser traslladada per un familiar a l’Hospital Nacional del municipi de Cojutepeque (est), on va ser denunciada davant les autoritats pel metge que la va atendre, segons van assenyalar els seus advocats.

El cas d’Evelyn va traspassar les fronteres del Salvador i diverses organitzacions internacionals de drets humans i en favor de la despenalització de l’avortament van sol·licitar en reiterades ocasions a la Fiscalia del país centreamericà que desistís de l’acusació contra la jove.

Al Salvador les dones que sofreixen complicacions de l’embaràs que donen lloc a avortaments espontanis i nascuts morts són habitualment sospitoses d’haver-se practicat un avortament, prohibit en totes les circumstàncies i tipificat com a homicidi agreujat, la pena del qual de presó és de 30 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres