Societat

Palau-sacosta reclama càmeres de vigilància

L’associació de veïns creu que ajudarien a pal·liar el dèficit de policies locals i ha presentat un primer projecte als pressupostos participatius

Ho veu extensible a altres barris

L’associació de veïns de Palau-sacosta reclama que es posin càmeres de seguretat a totes les urbanitzacions del barri, en una proposta que creu que podria ser extensible a altres barris de la ciutat per ajudar a millorar la seguretat. “És una solució real, pràctica i complementària de la tasca policial”, assenyala el president de l’associació, Romà Monreal, que subratlla que seria una manera d’ajudar a pal·liar el dèficit de policies municipals. “Si hi ha un robatori, revisant les filmacions es pot veure qui hi ha passat”, assenyala. Monreal destaca que Palau és “un barri d’habitatges unifamiliars aïllats” i creu que per això tenen més risc de robatori, i explica que des de fa un temps els veïns de diverses urbanitzacions ja estan coordinats per WhatsApp. També és conscient de la problemàtica que viuen altres barris de la ciutat. “Crec que és una demanda social a molts llocs, a Santa Eugènia i a Vila-roja, per exemple, també ho demanen”, assenyala.

Primer pas

La idea de l’associació de veïns de Palau és que les càmeres de videovigilància es vagin instal·lant de manera progressiva a tot el barri. Per començar han presentat un primer projecte als pressupostos participatius d’aquest any perquè s’instal·lin dues càmeres: una a la principal entrada i una altra a la principal sortida de les urbanitzacions Torres de Palau I i Torres de Palau II. En concret, una es posaria a l’entrada propera a la Creu de Palau (al carrer Sarriera, a l’altura del Novavenda) i l’altra a la sortida que va a parar a la cruïlla del Montessori (al carrer Torremalla, a la cruïlla amb el carrer Mas Devesa, uns 200 metres abans del final). “Amb aquestes dues càmeres tindríem ja gairebé controlada tota la urbanització”, remarca el president de l’entitat veïnal.

Tot i que fa anys altres barris van aprovar també en els pressupostos participatius projectes d’instal·lació de càmeres (el Barri Vell i Vila-roja el 2014 i el Grup Sant Daniel el 2015), que encara estan pendents de col·locació, Monreal té el temor que, arran d’una nova legislació, ara els tècnics municipals els puguin rebutjar la proposta en l’assemblea de retorn dels pressupostos participatius, ja que la Policia Municipal els ha avisat que “ha d’estar molt justificat perquè autoritzin la instal·lació, hi ha molts controls”. Monreal advoca per modificar la llei, ja que creu que és una mesura que podria ajudar a millorar la seguretat en moltes zones.

Pla del govern

L’associació de veïns, que ja n’havia parlat en anteriors ocasions amb responsables municipals i policials, va transmetre de nou la seva petició al regidor d’Urbanisme, Lluís Martí, en una reunió recent aquest agost, ja que creu que és un tema que cal tractar “de manera transversal entre Mobilitat, Urbanisme i la policia”.

L’equip de govern de la ciutat (JxCat) té previst començar a implantar aquesta tardor un pla de videovigilància que comportarà la instal·lació en quatre anys de 22 càmeres identificadores de matrícules en punts d’accés a la ciutat; 20 càmeres de control de circulació, i també les càmeres de seguretat ciutadana pendents del Barri Vell, Vila-roja i el Grup Sant Daniel. Es preveu que aquest any es posin sis càmeres, totes identificadores de matrícules, i un dels punts on s’instal·laran precisament és a la cruïlla del Montessori. “La nostra proposta és que hi hagi també càmeres de videovigilància, que graven”, subratlla Monreal.

Els altres punts on està previst que s’instal·lin càmeres identificadores de matrícules aquesta tardor són els accessos a Montjuïc des del Pont Major i des de Pedret; els accessos al Puig Vistós des del Parc Científic i Tecnològic, i la cruïlla de l’avinguda Montilivi amb el carrer Puigsacalm.

Planificació del carril bici

Una altra de les demandes que l’associació de veïns de Palau-sacosta va transmetre al regidor d’Urbanisme, Lluís Martí, és la necessitat de fer una bona planificació del carril bici que ha d’unir la ciutat amb Fornells. El president de l’associació, Romà Monreal, destaca que el projecte de reforma de la cruïlla del Montessori preveu el carril bici al costat dret –a la banda del tennis–, cosa que creu que és “un disbarat”. Recorda que el carril bici de l’avinguda Montilivi que arriba fins a l’església ha de continuar en el futur fins a la Creu de Palau i girar després a l’esquerra fins a la cruïlla del Montessori per seguir cap a Fornells. “Tot això no està estudiat. Si a la cruïlla és al costat dret, per on es creuarà abans?” es pregunta Monreal, que diu que Martí es va comprometre a estudiar-ho.

Monreal creu que la reunió va ser “molt positiva” i va servir per transmetre al nou responsable de l’àrea de Territori –que, a més d’urbanisme, inclou mobilitat i sostenibilitat– la situació des del punt de vista del barri. També se li va demanar que “tragués del calaix” el projecte Camins de barri, que pretén “relligar tots els barris fent servir els camins naturals ja existents”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona